• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tzatziki sos, recept za umak koji leti ide uz svako jelo
Tzatziki sos, foto: travellinglight / Alamy / Alamy / Profimedia

Tzatziki sos, recept za umak koji leti ide uz svako jelo

CityMagazine
15.06.2024. 2 min Recepti

Tzatziki sos je savršen grčki umak bez kog ne možete ni da zamislite giros. Ovaj sos bogatog ukusa lako se slaže i sa ostalom hranom, a jednostavno možete da ga napravite i kod kuće.

Tzatziki Sos

Sastojci:

1 velika sveža krastavac 2 čaše (500 g) grčkog jogurta 2-3 čena belog luka, sitno seckana 1-2 kašike maslinovog ulja 1-2 kašike svežeg limunovog soka ili sirćeta 1-2 kašike svežeg kopra, sitno seckanog (po želji) So i biber po ukusu

Priprema:

Priprema krastavca: Ogulite krastavac i prepolovite ga po dužini. Izvadite semenke kašikom, a zatim ga narendajte na krupno rende. Stavite narendani krastavac u čistu kuhinjsku krpu ili gazu i dobro ga iscedite da se ukloni višak vode.Priprema sosa: U velikoj posudi pomešajte grčki jogurt, sitno seckani beli luk, maslinovo ulje, limunov sok ili sirće, i svež kopar. Dodajte narendani i isceđeni krastavac. Posolite i pobiberite po ukusu. Sve dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine.Hlađenje: Pokrijte posudu i ostavite tzatziki sos u frižideru najmanje jedan sat pre služenja kako bi se ukusi sjedinili.

Upotreba:

Tzatziki sos je izuzetno svestran i može se koristiti na različite načine:

Kao umak: Služite ga kao umak za sveže povrće, pita hleb, tortilje ili grickalice. Uz meso: Koristite ga kao prilog uz pečeno ili grilovano meso, posebno uz jagnjetinu, piletinu ili svinjetinu. U sendvičima i girosima: Odličan je dodatak sendvičima, girosima, kebabima ili šavarmama. Kao preliv za salate: Možete ga koristiti kao preliv za grčke ili mediteranske salate.

Čuvanje:

U frižideru: Tzatziki sos se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3-4 dana. Zamrzavanje: Nije preporučljivo zamrzavati tzatziki sos jer tekstura krastavca postane vodenasta kada se odmrzne.

Oznake:

tzatziki sos

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Zaboravite na kucanje u lubenicu: Ovo su tri proverena načina da izaberete najbolju voćku
Prethodni

Zaboravite na kucanje u lubenicu: Ovo su tri proverena načina da izaberete najbolju voćku

Tatar, tartar, tarator: Zvuči slično, ali razlika je velika i oko jednog slova najviše ljudi greši
Sledeći

Tatar, tartar, tarator: Zvuči slično, ali razlika je velika i oko jednog slova najviše ljudi greši

Sledeći
Tatar, tartar, tarator: Zvuči slično, ali razlika je velika i oko jednog slova najviše ljudi greši
18.06.2024.

Tatar, tartar, tarator: Zvuči slično, ali razlika je velika i oko jednog slova najviše ljudi greši

Prethodni
15.06.2024.

Zaboravite na kucanje u lubenicu: Ovo su tri proverena načina da izaberete najbolju voćku

Zaboravite na kucanje u lubenicu: Ovo su tri proverena načina da izaberete najbolju voćku

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖