• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Banana hleb
Banana hleb, foto: Tim Hill / Alamy / Alamy / Profimedia

Banana hleb, recept za pecivo koje nema ni grama šećera

CityMagazine
26.06.2024. 2 min Recepti

Evo recepta za banana hleb koji nije sladak, već može biti više u stilu hleba ili peciva:
Sastojci:

3 zrele banane, izgnječene viljuškom 1/4 šolje maslinovog ulja (ili drugog biljnog ulja po izboru) 1/4 šolje jogurta (ili biljnog jogurta) 1 jaje 2 šolje brašna (može se koristiti pola integralno, pola belo brašno) 1 kašičica sode bikarbone Prstohvat soli 1/2 šolje seckanih orašastih plodova (po izboru, npr. bademi, lešnici, oraščići) Opciono: 1/2 kašičice začina po izboru (npr. cimet, đumbir, vanila)

Uputstvo:

Zagrejte rernu na 175°C. Pripremite pleh za pečenje (oko 23×13 cm), obložite ga papirom za pečenje ili ga dobro podmažite.

U velikoj posudi, izgnječite zrele banane viljuškom dok ne postanu glatke. Dodajte maslinovo ulje, jogurt i jaje, pa dobro promešajte.

U posebnoj posudi, pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so i opcionalne začine.

Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa mokrim sastojcima, mešajući dok se sve ne sjedini. Nemojte preterivati sa mešanjem da izbegnete previše mekanu teksturu hleba.

Dodajte seckane orašaste plodove (i druge dodatke po izboru), pa lagano promešajte da se ravnomerno rasporede.



Prelijte smesu za banana hleb u pripremljeni pleh. Poravnajte vrh kašikom ako je potrebno.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 50-55 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu hleba ne izađe čista. Pazite da ne prepečete hleb, jer može postati suv.

Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu oko 10 minuta pre nego što ga prenesete na rešetku za potpuno hlađenje.

Kad se potpuno ohladi, iseckajte i poslužite. Možete ga jesti samostalno ili sa prelivima poput maslaca, krem sira ili avokada.

Ovaj recept će vam pružiti banana hleb sa blagom notom banane, ali neće biti sladak kao tradicionalni banana hleb sa dodatkom šećera. Uživajte u ovom zdravijem i manje slatkom varijantnom banana hlebu!

Zašto je dobar banana hleb

Dodaci po izboru: Možete dodati orašaste plodove ili druge dodatke kao što su semenke, suvo voće ili začine, što može obogatiti hleb hranljivim sastojcima i dodati raznovrsnost ukusa.

Jednostavan za pripremu: Ovaj recept je prilično jednostavan za pripremu i ne zahteva specijalne veštine ili opremu. Sve što vam treba su osnovni kuhinjski pribor i sastojci koje možete lako naći.

Univerzalna poslastica: Banana hleb je omiljeni desert ili užina koji se može jesti u svako doba dana. Može biti savršen izbor za doručak, užinu ili kao poslastica uz kafu ili čaj.

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Ako večeras bude debakl, imamo piće koje će da vas dokusuri: Probali smo pivo-kolu da vi ne biste morali
Prethodni

Ako večeras bude debakl, imamo piće koje će da vas dokusuri: Probali smo pivo-kolu da vi ne biste morali

Džigerica
Sledeći

Pileća džigerica, recept za jelo koje je gotovo za 10 minuta

Sledeći
Džigerica
26.06.2024.

Pileća džigerica, recept za jelo koje je gotovo za 10 minuta

Prethodni
25.06.2024.

Ako večeras bude debakl, imamo piće koje će da vas dokusuri: Probali smo pivo-kolu da vi ne biste morali

Ako večeras bude debakl, imamo piće koje će da vas dokusuri: Probali smo pivo-kolu da vi ne biste morali

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    CityMagazine
    najbolji filmovi 2025
    Ovo su najbolji filmovi 2025. : Neke ste voleli, neke niste podnosili, ali o svima se cele godine pričalo
    CityMagazine
    Tradicionalne supruge romantizuju majčinstvo, a filmovi ove godine ga prikazuju kao čist horor
    Tradicionalne supruge romantizuju majčinstvo, a filmovi ove godine ga prikazuju kao čist horor
    CityMagazine
    Najbolje pesme 2025. godine
    Ovo je 12 najboljih domaćih, odnosno regionalnih pesama 2025. godine, ali svi smo mi naši
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖