Omiljeni doručak srpskih turista u Grčkoj: Bugaca, tradicionalna pita koja se topi u ustima
Niste išli na letovanje u Grčku, ako vam pored girosa i bugaca nije bila na redovnom dnevnom meniju.
Ako šetajući ulicama grčkih letovališta osetite primamljiv miris koji se širi sa svih strana znajte da je to miris sveže pečene bugace koja je specijalitet severne Grčke. Zato i ne čudi da je većina srpskih turista bira za doručak jer je ukusna, hrskava i veoma zasitna.
Šta je bugaca?
Bugaca je jedna interesantna slatka pita sa grizom, napravljena od kremastog fila umotanog u hrskave kore i sve to posuto šećerom i cimetom. Ova tradicionalna grčka poslastica je idealna za doručak, ali je možete poslužiti i kao desert.
Potrebno je:
– 8 listova tankih kora
– 100g putera
– 750ml mleka
– 200g šećera
– 150g griza
– 2 jaja + jedno žumance
– 2 kašike kukurznog skroba
– narendana korica lumuna
– kašičica vanila ekstrakta
– šećer u prahu, cimet
Priprema:
Jaja umutiti sa šećerom, dodati griz pomešan sa skrobom i polako smesu spuštati u vrelo mleko, Žicom mešati 2-3 minuta dok se fil ne zgusne, zatim dodati vanilu, koricu od limuna i pola putera.
Posudu za pečenje premazati rastopljenim puterom i složiti četiri kore na dno posude (prethodno svaku premazati rastopljenim puterom).
Topli fil sipati na kore, lepo ga rasporediti pa prekriti sa preostalim korama (prethodno premazane puterom). Pažljivo zavucite kore kako fil ne bi iscureo.
U zagrejanoj rerni, slatku pitu peći 40 minuta na 170C, dok ne dobije zlatnu boju.
Kad se bugaca ohladi, iseći na komade i posuti šećerom u prahu i cimetom.