Tiramisu, recept za kolač koji osvežava
Tiramisu je osvežavajući kremasti kolač koji nije previše sladak. Pravi se lako, postoje i skraćene verzije pravog recepta, ali mi vam danas donosimo recept za klasičan kolač.
Klasičan recept za tiramisu
Sastojci:
6 žumanaca 150 g šećera 500 g mascarpone sira 300 ml sveže pripremljene kafe (ohlađene) 200 ml slatke pavlake (kisele pavlake ili kremaste pavlake) 200 g piškota (savoiardi) 2-3 kašike kakaa u prahu 1-2 kašike likera od kafe (opciono, može biti i amaretto ili rum)
Priprema:
Priprema kafe:
Pripremite kafu i ostavite da se ohladi. Ako koristite liker, dodajte ga u ohlađenu kafu.
Priprema kreme:
U velikoj posudi, umutite žumanca i šećer dok ne postanu svetli i penasti.
Dodajte mascarpone sir i nastavite da mutite dok ne dobijete glatku kremu.
Priprema slatke pavlake:
U drugoj posudi, umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta.
Lagano je pomešajte sa mascarpone kremom koristeći spatulu ili kašiku, pazeći da ne izgubite volumen pavlake.
Sklapanje tiramisua:
Uvaljajte piškote u ohlađenu kafu, pazeći da se ne natapaju previše (treba da budu vlažni, ali ne previše mokri).
Uklopite prvi sloj piškota na dno posude (najbolje je koristiti posudu sa ravnim dnom, poput staklene ili keramike).
Preko piškota nanesite polovinu kreme i izravnajte.
Dodajte drugi sloj piškota natopljenih kafom i prelijte preostalom kremom.
Hlađenje i serviranje:
Pokrijte posudu i stavite u frižider na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, kako bi se sve slojevi dobro sjediniti i desert stegnuti.
Pre serviranja, pospite tiramisu sa kakaom u prahu kroz sito.
Saveti:
Kafa: Za intenzivniji ukus, možete koristiti espresso ili jaču kafu. Likeri: Likeri su opcioni, ali dodaju dodatnu dubinu ukusa. Ako ne želite alkohol, jednostavno izostavite. Krema: Ako želite bogatiji tiramisu, možete dodati malo vanilin šećera u kremu ili koristiti žumanca sa malo više šećera.
Uživajte u pripremi i degustaciji ovog klasičnog italijanskog deserta!
No Comment! Be the first one.