• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tiramisu
Tiramisu, foto: Shutterstock/Breyenn

Preminuo Roberto Loli Linjanoto, poslastičar koji je izumeo tiramisu

Aleksandra Držaić
31.07.2024. 2 min Gourmet

Roberto ‘Loli’ Linjanoto, italijanski poslastičar za kojeg se veruje da je izumio čuveni desert tiramisu, preminuo je u nedelju u 81. godini.

Nazvan ‘ocem tiramisua’, Linguanotto je preminuo u Italiji nakon duge borbe s neodređenom bolešću.

Poznati poslastičar stvorio je ovaj kulinarski klasik početkom 1970-ih godina dok je radio u restoranu Alle Beccherie, poznatom restoranu u Trevizu, severna Italija. Ovaj slatki desert ima nekoliko priča o poreklu, uključujući jednu koja tvrdi da je Linguanotto slučajno ispustio mascarpone u činiju sa šećerom i jajima.

Prema rečima lokalnih stanovnika, Linguanotto je zatim usavršio recept za desert sa ukusom kafe uz pomoć Albe di Pillo-Campeol, supruge vlasnika restorana Alle Beccherie, Ado Campeola. Navodno je kasnije dodala piškote natopljene espressom u desert.

Desert se pravi od samo šest sastojaka – jaja, piškota, šećera, mascarponea, kafe i kakaa – a prvobitno je nazvan ‘Tirame Sù’, što se prevodi kao ‘podigni me’.

View this post on Instagram

A post shared by Pubity (@pubity)

Novinar Gigi Padovani, koji je postao blizak prijatelj Linguanotta, koautorski je napisao knjigu ‘Tiramisù’ sa svojom suprugom Klarom.

On se prisetio: ‘Ubrzo, taj desert je postao standard u Le Beccherie.

‘Serviran je na okruglom tanjiru sa piškotama natopljenim kafom, i dva sloja kisele pavlake i mascarponea.

‘Par godina kasnije, 1983. godine, recept za tiramisu je prvi put objavljen u gastronomskoj reviji iz Treviza.

‘Le Beccherie ga je zatim odneo u Veneciju i kasnije proširio širom sveta.

‘Od 1990-ih godina, desert je postao poznat svuda.’

Linjanoto je navodno bio popularan među kolegama uprkos tome što je bio sramežljiv i povučen.

Proveo je nekoliko godina radeći u inostranstvu pre nego što se vratio u svoju domovinu Veneto. Izražavajući počast Linguanottu, guverner regije Veneto Luca Zaia rekao je: ‘Pridružujem se žalosti zbog smrti Roberta Linguanotta, koji je imao značajan uticaj u svetu poslastica.

‘Tiramisù danas je kulinarska izvrsnost prepoznata širom sveta i zasluga za takav uspeh pripada [Linguanottovoj] veštini kao poslastičara i njegovoj želji da učini našu venecijansku poslasticu jedinstvenom i neponovljivom, čineći tiramisù izvanrednim među nacionalnim i međunarodnim desertima.’

Počast preminulom kuvaru odala je i Francesco Redi, organizator Svetskog kupa tiramisua.

Rekao je: ‘Sećamo se njega s ljubavlju i sa onom slatkoćom koja je uvek odlikovala njegov način.

‘On i njegova porodica su nas podržavali od početka i zahvalni smo mu jer bez njegovog izuma ovaj globalni pokret ljubitelja tiramisua ne bi postojao.’

Postoje i druge tvrdnje o izumu ovog deserta, uključujući jednu iz 19. veka od brodelske gazdarice iz Treviza, pa čak i iz Siene iz 17. veka u čast Velikog vojvode.

Oznake:

tiramisu

Podeli

Zaprati Autor

Aleksandra Držaić

Ostali članci

Imamo najbolji recept za mleveni nekuvani paradajz
Prethodni

Imamo najbolji recept za mleveni nekuvani paradajz

Tiramisu
Sledeći

Tiramisu, recept za kolač koji osvežava

Sledeći
Tiramisu
31.07.2024.

Tiramisu, recept za kolač koji osvežava

Prethodni
30.07.2024.

Imamo najbolji recept za mleveni nekuvani paradajz

Imamo najbolji recept za mleveni nekuvani paradajz

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    bend
    Ovako izgleda kad neko peva direktno iz slomljenog srca: Ljudi na mrežama nazivaju nastup ovog benda “najtužnijim ikada”
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine
    Indira Paganotto
    Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
    CityMagazine
    poslednji problem
    „Poslednji problem”: Filmski detektiv pred stvarnim izazovom
    Filip Milosavljević
    the cure
    The Cure objavili album „Mixes Of A Lost World“
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖