Hleb, recept za najmirisnije kriške
Evo jednostavnog recepta za pravljenje domaćeg hleba.
Ovaj recept daje mek i ukusan hleb, savršen za svakodnevnu upotrebu.
Hleb, recept
Sastojci: 500 g brašna (pšenično, tip 550 ili 00 je najbolje) 1 kocka svežeg kvasca (oko 25 g) ili 1 kesica suvog kvasca (oko 7 g) 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 300 ml mlake vode (oko 40°C) 2 kašike maslinovog ulja (ili drugo ulje po izboru)
Uputstvo:
Priprema kvasca:
Ako koristite svež kvasac: U maloj posudi, rastvorite kvasac u mlakoj vodi i dodajte šećer. Ostavite 5-10 minuta dok se ne pojavi pena na površini.
Ako koristite suvi kvasac: Pomešajte kvasac i šećer sa brašnom u velikoj posudi. Dodajte mlaku vodu i nastavite prema sledećem koraku.
Priprema testa: U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i ulijte pripremljeni kvasac i maslinovo ulje. Mešajte sastojke dok se ne formira testo. Ako je testo previše suvo, dodajte još malo mlake vode, po kašiku.
Mesiti testo: Prebacite testo na brašnom posutu površinu i mesite ga 8-10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Testo treba da bude mekano, ali ne lepljivo.
Prva fermentacija: Stavite testo u blago nauljenu posudu i prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom. Ostavite da se diže na toplom mestu (oko 25-30°C) 1-1,5 sati, dok se ne udvostruči u volumenu.
Oblikovanje hleba: Kada se testo udvostruči, izvadite ga iz posude i lagano izmesite još nekoliko minuta. Oblikujte testo u željeni oblik (okrugli, ovalni ili u kalupu za hleb). Druga fermentacija: Stavite oblikovani hleb u blago nauljeni kalup za hleb ili na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite da se diže još 30-45 minuta.
Pečenje: U međuvremenu, zagrijte rernu na 220°C (200°C za ventilatorsku rernu). Pecite hleb 25-30 minuta, dok ne postane zlatno smeđi i zvuči šuplje kada kucnete na donju stranu. Ako imate kuhinjski termometar, unutrašnja temperatura hleba treba biti oko 90°C.
Hlađenje: Izvadite hleb iz rerne i stavite ga na rešetku da se ohladi pre nego što ga isečete.Ovaj domaći hleb je savršen za pravljenje sendviča, kao prilog uz supu ili jednostavno sa malo putera.
Uživajte u svežem, mirisnom hlebu!
No Comment! Be the first one.