Portokalopita recept – tradicionalna grčka pita od pomorandže
Portokalopita recept je nešto što ste sigurno guglali ukoliko ste bar jednom probali ovu tradicionalnu slatku grčku pitu!
Osnova od cepkanih kora za pitu bogato prelivena sirupom od pomorandže i cimeta stvara pravu rapsodiju ukusa kojoj je teško odoleti.
Stoga, ukoliko ste nakon povratka sa letovanja u Grčkoj poželeli da sami napravite ovaj nesvakidašnji, pomalo egzotičan desert, ostanite sa nama u nastavku gde vam donosimo savršen portokalopita recept.
Portokalopita recept
Sastojci:
Sirup:
- 2 šolje belog šećera
- 1 ½ šolje vode
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1 pomorandža
Portokalopita recept – osnova:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 3 pomorandže
- 5 jaja
- 1 pakovanje grčkog jogurta
- ¾ šolje maslinovog ulja
- ½ šolje belog šećera
- 1 kašika praška za pecivo
Priprema:
- Pomešajte 2 šolje šećera, vodu i cimet u šerpici na srednje jakoj vatri. Zatim iscedite sok od pomorandže i dodajte u sirup. Pustite da proključa, pa smanjite malo temperaturu i kuvajte 8 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi dok pripremate osnovu za pitu.
- Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Lagano podmažite pleh za pečenje dimenzija 22X32 cm malom količinom maslinovog ulja.
- Kore za pitu iseckajte ili iscepkajte na sitne komade, pa stavite u pleh i pustite da se malo suše dok pripremate preostale sastojke.
- Prepolovite jednu pomorandžu, pa polovinu isecite na veoma tanke polumesece kojima ćete ukrasiti pitu, a preostale dve i po pomorandže iscedite.
- Pomešajte sok od pomorandže, koricu od pomorandže, jaja, jogurt, maslinovo ulje, 1/2 šolje šećera i prašak za pecivo u blenderu, mešajući velikom brzinom dok ne postane penasto, oko 2 minuta. Sipajte mešavinu pomorandže, jaja i jogurta preko iseckanih kora u tepsiji. Sve zajedno lagano promešajte da se mešavina jaja ravnomerno rasporedi. Odozgo ukrasite pitu tanko narezanim kriškama pomorandže.
- Pecite u zagrejanoj rerni dok pita odozgo ne porumeni i fil se ne stegne – oko 45 minuta. Izvadite iz rerne i vruću pitu odmah prelijte ohlađenim sirupom. Ostavite najmanje 1 sat, dok pita ne upije veći deo sirupa. Isecite na kvadrate i poslužite. Prijatno!
Bonus saveti za portokalopita recept
U koraku 5, uverite se da je mešavina pomorandže, jaja i jogurta ravnomerno raspoređena po iseckanim korama kako biste sprečili da neki delovi testa ostanu suvi.
Kada sipate sirup preko pite u koraku 6, uverite se da je hladan (dakle hladan sirup sipajte preko vrućeg kolača)! Umesto da sipate sve odjednom, možete koristiti kutlaču i pustiti da se sirup upije između svakog dodavanja.
Izvor: All recipes