Langós, mađarsko slasno hrskavo testo koje se topi u ustima
Langós, odnosno langoš, je popularno jelo u srednjoj i istočnoj Evropi, posebno u Mađarskoj, Hrvatskoj, na severu Srbije i u drugim susednim zemljama. To je vrsta prženog testa koje se obično pravi od jednostavnih sastojaka poput brašna, kvasca, mleka, jaja i soli.
Langoš je odličan vid brze hrane, a često se služi i kao predjelo. U nastavku pogledajte jednostavan recept za ovo vrlo ukusno, hrskavo i slasno jelo:
Langós
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kvasac (svež ili suvi – oko 25 g svežeg kvasca ili 7 g suvog kvasca)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 dl toplog mleka
- 1 jaje
- 2-3 kašike ulja (plus za prženje)
- 200 ml vode (prilagodite po potrebi)
Priprema:
- Ako koristite svež kvasac, izmrvite ga u malo toplog mleka sa šećerom i ostavite da se aktivira 10-15 minuta, dok ne postane penast. Ako koristite suvi kvasac, samo ga pomešajte sa brašnom.
- U velikoj posudi pomešajte brašno, so i suvi kvasac (ako koristite). Ako ste koristili svež kvasac, dodajte ga u smesu sa mlekom i šećerom.
- Dodajte jaje, ulje i toplo mleko. Po potrebi dodajte malo vode da biste dobili glatko testo koje se ne lepi za ruke. Testo treba da bude mekano i elastično.
- Pokrijte posudu sa testom krpom i ostavite na toplom mestu da se testo udvostruči, oko 1 sat.
- Kada se testo udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i podelite na loptice. Svaku lopticu razvaljajte u tanki krug (oko 1 cm debljine).
- U dubokom tiganju zagrejte dovoljno ulja da prekrije dno. Kada se ulje zagreje, stavite
langós-e i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi (oko 2-3 minuta po strani). - Vadite langós-e iz ulja i stavite ih na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
- Poslužite tople, posute sa malo soli, ili sa omiljenim dodacima kao što su beli luk, pavlaka, sir, ili džem. Prijatno!
No Comment! Be the first one.