• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
cannelloni
Foto: Shutterstock/Watch And Rewatch

Cannelloni, recept za sve ljubitelje paste i pice u jednom jelu

Marija Arsić Milosavljević
30.08.2024. 2 min Recepti

Cannelloni, odnosno kaneloni, su čuveno italijansko jelo koje na najbolji način objedinjuje ukuse paste i pice u jednom. Osnova od dugačke šuplje testenine koja se puni slasnim kremom od mesa, sira i začinskog bilja, ušuškana u preukusni paradajz sos i puno kvalitetnog sira čini ovo jelo pravim rajem za nepca.

Iako podrazumeva više komponenti i zahteva malo više truda, ovo jelo vredno je svakog minuta provedenog u kuhinji, a čim ga isprobate, shvatićete i zašto. Stoga, odmah prelazimo na recept:

Cannelloni

Sastojci:

Za punjenje:

  • 300 g mlevenog mesa (govedina, svinjetina ili mešavina)
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 200 g rikote (ili krem sira)
  • 100 g rendanog parmezana (ili sličnog sira)
  • 1 jaje
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • so i biber po ukusu

Za sos:

  • 400 g paradajz pirea (ili konzerviranog paradajza)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • so i biber po ukusu

Dodatno:

  • 12-15 cannelloni cevi (suve ili prethodno kuvane, prema uputstvu na pakovanju)
  • 150 g rendane mocarele (ili sličnog sira)
  • parmezan za posipanje (po želji)
Cannelloni, recept za sve ljubitelje paste i pice u jednom jelu
Foto: Shutterstock/GK1982

Priprema:

  1. U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast, oko 5 minuta.
  2. Dodajte sitno seckani beli luk i pržite još 1 minut.
  3. Dodajte paradajz pire, origano, bosiljak, so i biber. Pustite da se sos kuva na laganoj vatri 15-20 minuta, povremeno mešajući.
  4. U drugom velikom tiganju zagrejte malo ulja i dodajte sitno seckani crni luk. Pržite dok ne omekša, oko 5 minuta.
  5. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije smeđu boju i ne bude dobro termički obrađeno. Dodajte beli luk i pržite još 1 minut.
  6. Skinite tiganj sa vatre i dodajte rikotu, rendani parmezan, jaje, origano, bosiljak, so i biber. Dobro izmešajte sve sastojke.
  7. Ako koristite suve cannelloni cevi, prethodno ih skuvajte prema uputstvu na pakovanju dok ne budu skoro mekane, ali još uvek „al dente”. Ocedite ih i stavite na papirne ubruse da se ohlade.
  8. Stavite malo paradajz sosa na dno tepsije za pečenje.
  9. Napunite svaku cannelloni cev pripremljenim punjenjem koristeći malu ili veliku kašiku – kako vam je zgodnije. Stavite napunjene „cevi” u tepsiju, pa prelijte preostalim paradajz sosom, pospite rendanom mocarelom i, ako želite, dodatnim parmezanom.
  10. Pokrijte tepsiju aluminijumskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C, pa pecite 30 minuta.
  11. Uklonite foliju i pecite još 10-15 minuta, ili dok gornji deo ne postane zlatnosmeđ i krckav.
  12. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre serviranja kako biste mogli lepo da isečete jelo.
  13. Poslužite uz svežu zelenu salatu i uživajte u ovom preukusnom obroku. Prijatno!

Oznake:

cannelloniitalijansko jelosir

Podeli

Zaprati Autor

Marija Arsić Milosavljević

Esteta i večiti zaljubljenik u minimalizam, modu, umetnost i lepa putovanja. Voli trendove, ali bira klasiku. Veruje da je život lepši uz zagralje, muziku Vlade Divljana i malo fine crne čokolade.

Ostali članci

langós
Prethodni

Langós, mađarsko slasno hrskavo testo koje se topi u ustima

brusketi
Sledeći

Brusketi, ukusni maštoviti zalogajčići kojima je teško odoleti

Sledeći
brusketi
31.08.2024.

Brusketi, ukusni maštoviti zalogajčići kojima je teško odoleti

Prethodni
30.08.2024.

Langós, mađarsko slasno hrskavo testo koje se topi u ustima

langós

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    pevač
    Domaći pevač je bio pozvan na audiciju popularnog benda, ali sankcije su ga sprečile da otputuje: „Ponekad mi je žao, ali takve su bile okolnosti“
    CityMagazine
    ritual
    Priča koja ledi krv u žilama: Horor film „Ritual” u bioskopima od 10. jula
    CityMagazine
    exit 2025
    Exit 2025: Šta sve treba da znate o ovogodišnjem izdanju festivala pre njegovog početka
    CityMagazine
    The Prodigy
    Kada je buka postala sloboda: The Prodigy u Beogradu 1995. i povratak na Exit 2025.
    Miloš Dašić
    ratni film
    Za njega kažu da je najtačniji i najbrutalniji ratni film ikad snimljen: Reditelj je pre 40 godina snimio ovo remek delo i svojevoljno otišao u penziju jer nije morao više ništa da kaže
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖