Malidžano – recept za „beli ajvar” koji je još ukusniji od običnog
Malidžano je ukusan namaz koji dosta podseća na ajvar, ali se, za razliku od njega, pravi od zelenih paprika i veće količine patlidžana. Zahvaljujući tome, malidžano ima drugačiju boju, pa se često naziva i „beli ajvar”.
Malidžano takođe karakteriše i pikantan ukus koji mu daju senf i beli luk, tako da se ovaj namaz može jesti samostalno, namazan na prepečen hleb, uz domaći beli sir ili kao prilog uz razna jela. U nastavku pogledajte recept za ovu zimnicu:
Malidžano
Sastojci:
- 2 kg patlidžana
- 1 kg zelene paprike
- 200 ml ulja (suncokretovog ili maslinovog)
- 3-4 čena belog luka
- so po ukusu
- 1-2 kašičice sirćeta (po želji)
- mleveni biber (po ukusu)
Priprema:
- Patlidžane i papriku operite i pecite na roštilju ili u rerni dok ne dobiju crnu koricu.
- Stavite ih u plastičnu kesu ili pod krpu da se ohlade, što će olakšati ljuštenje.
- Nakon što se povrće ohladi, oljuštite patlidžane i papriku. Uklonite seme iz paprike.
- Sitno isecite ljušteno povrće ili ga sameljite u blenderu ili mašini za meso.
- U velikom loncu zagrejte ulje. Dodajte mlevene patlidžane i papriku, kao i sitno seckani beli luk.
- Kuvajte na srednje jakoj vatri uz povremeno mešanje oko 1-2 sata, dok se smesa ne zgusne.
- Dodajte so, biber i sirće po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta.
- Vrući malidžano sipajte u sterilizovane tegle i dobro zatvorite. Okrenite ih naopako da se vakumiraju i ostavite da se hlade.
- Čuvajte na tamnom i hladnom mestu i konzumirajte po želji. Prijatno!