• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
sogan dolma
Foto: Shutterstock/ Nickola_Che

Sogan dolma – recept za sočan punjeni luk koji se topi u ustima

CityMagazine
26.09.2024. 2 min Kafići

Sogan dolma je tradicionalno jelo poreklom iz Turske koje se sastoji od glavica crnog luka punjenih mesom i pirinčem.

Ovo jelo može se pripremati na različite načine, ali osnovna ideja je da se slatki i sočni crni luk koristi kao zamena za klasične listove vinove loze ili druge vrste povrća koje se obično pune.

Sogan dolma je veoma ukusna i često se poslužuje kao glavno jelo ili kao prilog, a može se servirati uz jogurt ili pavlaku. U nastavku pogledajte detaljan recept za ovo sočno, ukusno jelo:

Sogan dolma

Sastojci:

  • 6-8 velikih glavica crnog luka
  • 300 g mlevenog mesa (govedina, jagnjetina ili mešano)
  • 100 g pirinča
  • 2-3 čena belog luka (sitno seckana)
  • 2 kašičice sušenog peršuna
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašičica suvog origana
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje
  • 500 ml bujona ili vode
Sogan dolma - recept za sočan punjeni luk koji se topi u ustima
Foto: Shutterstock/from my point of view

Priprema:

  1. U velikom loncu stavite vodu da proključa. U međuvremenu, očistite glavice crnog luka. Kada voda proključa, stavite luk da se kuva 5-10 minuta, dok ne omekša. Izvadite luk i ostavite da se ohladi.
  2. Na malo maslinovog ulja propržite seckani beli luk.
  3. U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, pirinač, propržen beli luk, paradajz pire, sušeni peršun, origano, so i biber, pa dobro promešajte.
  4. Pažljivo napunite glavice crnog luka filom.
  5. U dublju posudu stavite malo maslinovog ulja na dno. Poredajte punjeni luk u slojevima. Prelijte bujonom ili vodom do nivoa luka.
  6. Pokrijte poklopcem i kuvajte na srednjoj vatri oko 30-40 minuta, dok pirinač ne bude gotov.
  7. Sogan dolmu poslužite toplo, uz jogurt ili pavlaku, po želji. Prijatno!

    Oznake:

    mleveno mesopunjeni luksogan dolma

    Podeli

    Zaprati Autor

    CityMagazine

    Ostali članci

    malidžano
    Prethodni

    Malidžano – recept za „beli ajvar” koji je još ukusniji od običnog

    kuglof
    Sledeći

    Kuglof – recept za najlepši jesenji kolač

    Sledeći
    kuglof
    27.09.2024.

    Kuglof – recept za najlepši jesenji kolač

    Prethodni
    26.09.2024.

    Malidžano – recept za „beli ajvar” koji je još ukusniji od običnog

    malidžano

    No Comment! Be the first one.

      Ostavite odgovor Odustani od odgovora

      Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

      Najnovije

      minecraft film
      „Minecraft Film” stiže na striming 20. juna
      CityMagazine
      turnstile
      DA SE P(L)OČASTIMO: Može i za đuskanje, može i za batine – Turnstile summer počinje
      Miloš Dašić
      bend
      Ovako izgleda kad neko peva direktno iz slomljenog srca: Ljudi na mrežama nazivaju nastup ovog benda “najtužnijim ikada”
      CityMagazine
      28 godina kasnije
      “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
      CityMagazine
      Indira Paganotto
      Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
      CityMagazine

      PopKultura

      • Pozorište
      • Muzika
      • Knjige/Stripovi
      • Intervjui
      • Fotografija
      • Film/TV
      • Art

      Moda i lepota

      • Trend
      • Moda
      • Lepota
      • Dom i dizajn

      Scena

      • Zabava
      • Poznati
      • Flešbek
      • Društvene Mreže
      • Aktuelno

      Gastro

      • Restorani
      • Recepti
      • Kafići
      • Gourmet
      • Lifestyle
      • Zdravlje
      • Sex
      • Putovanja
      • Automobili

      Vodič

      • Tribine
      • Stand-up
      • Sport
      • Sajmovi
      • Predstave
      • Pozorište
      • Konferencije
      • Koncerti
      • Književne večeri
      • Izložbe
      • Humanitarni događaj
      • Festivali
      • Clubbing
      • Bioskop
      • Kontakti
      • Uslovi korišćenja
      • Pravila privatnosti
      • Kolačići

      Pratite City

      Youtube Facebook Twitter Instagram

      Prijavi se na newsletter

      Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

      Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

      ✖