Šta je kajgana, a šta omlet? Poznati kuvar iz Srbije objasnio razliku, a onda je krenula svađa
Ako spadate u grupu neukih koji ne poznaju razliku između omleta i kajgane, spremite se za duhovitu lekciju koja će vas nasmejati i razrešiti sve dileme. Ili vas totalno razbesneti.
Na profilu poznatog kuvara i gastro influensera “The Dot Pot”, video na kom ovaj duhoviti južnjak pravi francuski omlet dobio je gomilu komentara sa opaskom da to nije omlet već kajgana. Kako bi im odgovorio, a usput ih i edukovao snimio je video u kom pokazuje kako se zapravo pravi kajgana i pokrenuo lavinu komentara.
“Možda omlet deluje kao nauka ali nije! Ceo proces pripreme sa sve mućenjem jaja i prženjem ne traje duže od 2 minuta bukvalno! E sad preporuka je da se koristi @gi_puter ili ti maslo!
To je zapravo prečišćen puter koji je izdrzljiv na visoke temperature i neće da zagori ili ti da pocrni!
Možda moje objašnjenje pripreme deluje smešno, ali to je tako 🙂 Ako ti ne uspe iz prve nemoj da očajavaš, posle jedno 30 slupanih jaja sigurno ćeš uspeti :)”, napisao je ispod videa i pokrenuo zabavu u komentarima.
“Kajgana za snobove”, “to su pržena jajca, kaki omlet”, “pa ovo nije ni blizu dobrog, neka masa žuta”, samo su neki od komentara zbog koji je brzo nakon morao biti snimljen i detaljan video kako se pravi prava kajgana.
“Ne mora slanina, ne mora paprika, ne mora sir, ali mora da bude sočno”, piše ispod videa.
Razlika između kajgane i omleta
I, šta smo zaključili?
Iako mnogi pojam kajgana zamenjuju „prikladnijom“ rečju omlet što savetuju čak i neki jezički stručnjaci, međutim to je pogrešno – kajgana i omlet nisu isto! Ono što se na engleskom zove scrambled eggs nije omelette pa tako ni na srpskom kajgana i omlet nisu isto. Omlet i kajgana izgledaju drugačije, pripremaju se drugačije i imaju drugačiji ukus.
Kajgana u tanjiru izgleda kao gomilice kremastog jajeta u kom je često vidljiv i beli deo belanca. Priprema se tako da se jaja direktno razbijaju u tiganj pa mešaju špatulom ili varjačom dok se termički ne obrade. Što se dodataka tiče, pustite mašti na volju, dozvoljeno je sve od slaninice, preko povrća i šampinjona.
Omlet je pak čvrste, pravilne, „palačinkaste“ strukture i on se u tiganju ne meša. Jaja se najpre mutilicom izmućkaju u posebnoj činiji, izliju se na zagrejan tiganj s rastopljenim maslacem i prže na srednje jakoj vatri drmajući tiganj dva minuta. Ako želimo neko punjenje (povrće, sir, šunka), stavljamo ga na gornju stranu omleta u trenutku dok je s te strane još „živ“, preklopimo ga i gasimo vatru.