Sogan dolma – recept za sočan punjeni luk koji se topi u ustima
Sogan dolma je tradicionalno jelo poreklom iz Turske koje se sastoji od glavica crnog luka punjenih mesom i pirinčem.
Ovo jelo može se pripremati na različite načine, ali osnovna ideja je da se slatki i sočni crni luk koristi kao zamena za klasične listove vinove loze ili druge vrste povrća koje se obično pune.
Sogan dolma je veoma ukusna i često se poslužuje kao glavno jelo ili kao prilog, a može se servirati uz jogurt ili pavlaku. U nastavku pogledajte detaljan recept za ovo sočno, ukusno jelo:
Sogan dolma
Sastojci:
- 6-8 velikih glavica crnog luka
- 300 g mlevenog mesa (govedina, jagnjetina ili mešano)
- 100 g pirinča
- 2-3 čena belog luka (sitno seckana)
- 2 kašičice sušenog peršuna
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašičica suvog origana
- So i biber po ukusu
- Maslinovo ulje
- 500 ml bujona ili vode
Priprema:
- U velikom loncu stavite vodu da proključa. U međuvremenu, očistite glavice crnog luka. Kada voda proključa, stavite luk da se kuva 5-10 minuta, dok ne omekša. Izvadite luk i ostavite da se ohladi.
- Na malo maslinovog ulja propržite seckani beli luk.
- U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, pirinač, propržen beli luk, paradajz pire, sušeni peršun, origano, so i biber, pa dobro promešajte.
- Pažljivo napunite glavice crnog luka filom.
- U dublju posudu stavite malo maslinovog ulja na dno. Poredajte punjeni luk u slojevima. Prelijte bujonom ili vodom do nivoa luka.
- Pokrijte poklopcem i kuvajte na srednjoj vatri oko 30-40 minuta, dok pirinač ne bude gotov.
- Sogan dolmu poslužite toplo, uz jogurt ili pavlaku, po želji. Prijatno!