Krem brule – recept za omiljeni francuski desert koji se jede na poseban način
Krem brule (ili crème brûlée) je popularan francuski desert poznat po svojoj bogatoj kremastoj teksturi i hrskavoj karamelizovanoj korici od šećera. Obično se poslužuje hladan, a ono što je posebno uzbudljivo u vezi sa ovom poslasticom jeste to što se prilikom konzumiranja obično prvo kašičicom razbije hrskava korica, a zatim zaroni u preukusan i bogat krem. Ukratko – prava eksplozija ukusa i tekstura!
Da ne dužimo previše, odmah prelazimo na recept za preukusan domaći krem brule:
Krem brule
Sastojci:
- ¾ šolje neutralne pavlake
- 5 kašičica belog šećera + ⅓ šolje belog šećera
- 2 velika žumanceta
- ½ kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni C i pripremite malo kipuće vode.
- Pomešajte neutralnu pavlaku sa 5 kašičica šećera u šerpi na srednjoj vatri. Kuvajte, povremeno mešajući, dok se ne pojave mali mehurići oko ivica tiganja, 5 do 6 minuta. Uklonite sa vatre i ostavite sa strane.
- Umutite žumanca i vanilu u činiji dok ne postane glatka i svetla. Sipajte mešavinu vrućeg krema u žumanca, malo po malo, i neprestano mutite dok se dobro ne sjedini. Procedite smesu kroz finu cediljku u činiju. Podelite ravnomerno u četiri keramičke posudice za pečenje od po 85g.
- Ređajte posudice u tepsiju i staviti na srednju rešetku zagrejane rerne. Sipajte kipuću vodu u tepsiju do polovine keramičkih posudica. Pokrijte tepsiju lagano aluminijumskom folijom.
- Pecite dok se krem ne stegne i ostane čvrst kada se lagano protrese, oko 25 minuta. Pažljivo izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 30 minuta. Prebacite u frižider da se ohladi 2 do 3 sata ili preko noći.
- Po vrhu ohlađenog krema ravnomerno pospite preostali šećer. Gorionikom za kolače neprekidno pomerajte plamen kružnim pokretima po površini svake posudice, sve dok se šećer ne istopi i ne postane zlatnosmeđ i penušav. Poslužite odmah i uživajte! Prijatno!
Bonus savet:
Po želji, krem brule možete dekorisati voćem poput malina, borovnica, ribizli ili, pak, listićima nane.
Izvor: allrecipes