• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
krem brule
Foto: Shutterstock/New Africa

Krem brule – recept za omiljeni francuski desert koji se jede na poseban način

CityMagazine
01.10.2024. 2 min Recepti

Krem brule (ili crème brûlée) je popularan francuski desert poznat po svojoj bogatoj kremastoj teksturi i hrskavoj karamelizovanoj korici od šećera. Obično se poslužuje hladan, a ono što je posebno uzbudljivo u vezi sa ovom poslasticom jeste to što se prilikom konzumiranja obično prvo kašičicom razbije hrskava korica, a zatim zaroni u preukusan i bogat krem. Ukratko – prava eksplozija ukusa i tekstura!

Da ne dužimo previše, odmah prelazimo na recept za preukusan domaći krem brule:

Krem brule

Sastojci:

  • ¾ šolje neutralne pavlake
  • 5 kašičica belog šećera + ⅓ šolje belog šećera
  • 2 velika žumanceta
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
Krem brule - recept za omiljeni francuski desert koji se jede na poseban način
Foto: Shutterstock/pic0000

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni C i pripremite malo kipuće vode.
  2. Pomešajte neutralnu pavlaku sa 5 kašičica šećera u šerpi na srednjoj vatri. Kuvajte, povremeno mešajući, dok se ne pojave mali mehurići oko ivica tiganja, 5 do 6 minuta. Uklonite sa vatre i ostavite sa strane.
  3. Umutite žumanca i vanilu u činiji dok ne postane glatka i svetla. Sipajte mešavinu vrućeg krema u žumanca, malo po malo, i neprestano mutite dok se dobro ne sjedini. Procedite smesu kroz finu cediljku u činiju. Podelite ravnomerno u četiri keramičke posudice za pečenje od po 85g.
  4. Ređajte posudice u tepsiju i staviti na srednju rešetku zagrejane rerne. Sipajte kipuću vodu u tepsiju do polovine keramičkih posudica. Pokrijte tepsiju lagano aluminijumskom folijom.
  5. Pecite dok se krem ne stegne i ostane čvrst kada se lagano protrese, oko 25 minuta. Pažljivo izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 30 minuta. Prebacite u frižider da se ohladi 2 do 3 sata ili preko noći.
  6. Po vrhu ohlađenog krema ravnomerno pospite preostali šećer. Gorionikom za kolače neprekidno pomerajte plamen kružnim pokretima po površini svake posudice, sve dok se šećer ne istopi i ne postane zlatnosmeđ i penušav. Poslužite odmah i uživajte! Prijatno!

Bonus savet:

Po želji, krem brule možete dekorisati voćem poput malina, borovnica, ribizli ili, pak, listićima nane.

Izvor: allrecipes

 

Oznake:

desertkaramelkrem brule

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

burata
Prethodni

Burata sa pečenim povrćem – recept za ukusan, jednostavan i zdrav ručak koji krije iznenađenje

Japanski bogataški kolač je svake godine sve popularniji u Beogradu, ali odnosi i sve više života
Sledeći

Japanski bogataški kolač je svake godine sve popularniji u Beogradu, ali odnosi i sve više života

Sledeći
Japanski bogataški kolač je svake godine sve popularniji u Beogradu, ali odnosi i sve više života
02.10.2024.

Japanski bogataški kolač je svake godine sve popularniji u Beogradu, ali odnosi i sve više života

Prethodni
01.10.2024.

Burata sa pečenim povrćem – recept za ukusan, jednostavan i zdrav ručak koji krije iznenađenje

burata

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖