Burata sa pečenim povrćem – recept za ukusan, jednostavan i zdrav ručak koji krije iznenađenje
Burata je svež italijanski sir koji se pravi od kravljeg mleka, a koji se sastoji od tanke opnice i mekane, kremaste unutrašnjosti. Iako spolja izgleda kao mocarela, kada se preseče, iz burate se izlije bogata kremasta srž, koja donosi pravo iznenađenje! Ovaj sir je vrlo ukusan i često se koristi u salatama, na picama ili kao deo predjela.
No, mi vam danas donosimo jedan drugačiji recept, a to je burata sa pečenim povrćem. Evo kako da brzo i lako pripremite ovo ukusno, zdravo i jednostavno jelo:
Burata sa pečenim povrćem
Sastojci:
- 1 burata (oko 150-200 g)
- 1 tikvica
- 1 crvena paprika
- 1 ljubičasti luk
- Maslinovo ulje
- So i biber
- Svež ruzmarin ili majčina dušica (po želji)
- Balzamiko sirće (po želji)
Priprema:
- Tikvicu, papriku i luk operite i iseckajte na komade.
- Stavite povrće na pleh, prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Po želji, dodajte sveže začine.
- Zagrejte rernu na 200°C.
- Pecite povrće oko 20-25 minuta, ili dok ne omekša i ne dobije zlatnu boju. Povremeno ga promešajte.
- Na tanjir stavite pečeno povrće i na vrh stavite buratu.
- Prelijte maslinovim uljem i, po želji, dodajte nekoliko kapi balzamiko sirćeta.
- Poslužite odmah, uz hrskavi hleb ili tost i uživajte!