Štrudla sa makom kao bakina – sočna, mekana i puna ukusnog fila
Štrudla sa makom spada u omiljene starinske poslastice na ovim prostorima. Tanko biskvitno testo bogato punjeno sočnim filom od mlevenog maka, šećera i mleka pravi je raj za nepca.
Štrudla sa makom može se poslužiti topla ili hladna, posuta šećerom u prahu, a uz šoljicu kafe predstavlja dobitnu kombinaciju za maksimalan gastronomski užitak. Zato ovih dana zasucite rukave, razvucite testo i sebe i svoje najdraže počastite ovom omiljenom poslasticom svih generacija:
Štrudla sa makom
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 100 g maslaca (otopljenog)
- 1 jaje
- 1 pakovanje praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 kašičica šećera
Za fil:
- 200 g mlevenog maka
- 100 g šećera
- 250 ml mleka
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 jaje (za fil, po želji)
Priprema:
- U šerpi zagrejte mleko sa šećerom i vanilin šećerom. Kada proključa, dodajte mleveni mak i promešajte. Kuvajte na laganoj vatri oko 5-10 minuta dok se ne zgusne, a po želji, možete dodati jaje za bogatiji ukus. Ostavite da se ohladi.
- U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so. Dodajte otopljeni maslac, mleko i jaje, pa umesite glatko testo.
- Podelite testo na dva dela. Svaki deo testa razvaljajte u pravougaonik na pobrašnjenoj površini, pa na svaki deo testa ravnomerno rasporedite ohlađeni fil od maka.
- Pažljivo uvijte štrudlu, pazeći da fil ne ispadne.
- Prebacite štrudle na pleh obložen papirom za pečenje (prethodno zagrejte rernu na 180°C). Pecite štrudle 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
- Kada su gotove, pustite da se ohlade da biste mogli lepo da ih isečete.
- Poslužite štrudlu sa makom posutu šećerom u prahu ili uz šlag i uživajte!