• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
štrudla sa makom
Foto: Shutterstock/Sarah Macor

Štrudla sa makom kao bakina – sočna, mekana i puna ukusnog fila

CityMagazine
01.10.2024. 2 min Recepti

Štrudla sa makom spada u omiljene starinske poslastice na ovim prostorima. Tanko biskvitno testo bogato punjeno sočnim filom od mlevenog maka, šećera i mleka pravi je raj za nepca.

Štrudla sa makom može se poslužiti topla ili hladna, posuta šećerom u prahu, a uz šoljicu kafe predstavlja dobitnu kombinaciju za maksimalan gastronomski užitak. Zato ovih dana zasucite rukave, razvucite testo i sebe i svoje najdraže počastite ovom omiljenom poslasticom svih generacija:

Štrudla sa makom

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 100 g maslaca (otopljenog)
  • 1 jaje
  • 1 pakovanje praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica šećera

Za fil:

  • 200 g mlevenog maka
  • 100 g šećera
  • 250 ml mleka
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 jaje (za fil, po želji)
Štrudla sa makom kao bakina - sočna, mekana i puna ukusnog fila
Foto: Shutterstock/MicrostockStudio

Priprema:

  1. U šerpi zagrejte mleko sa šećerom i vanilin šećerom. Kada proključa, dodajte mleveni mak i promešajte. Kuvajte na laganoj vatri oko 5-10 minuta dok se ne zgusne, a po želji, možete dodati jaje za bogatiji ukus. Ostavite da se ohladi.
  2. U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so. Dodajte otopljeni maslac, mleko i jaje, pa umesite glatko testo.
  3. Podelite testo na dva dela. Svaki deo testa razvaljajte u pravougaonik na pobrašnjenoj površini, pa na svaki deo testa ravnomerno rasporedite ohlađeni fil od maka.
  4. Pažljivo uvijte štrudlu, pazeći da fil ne ispadne.
  5. Prebacite štrudle na pleh obložen papirom za pečenje (prethodno zagrejte rernu na 180°C). Pecite štrudle 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
  6. Kada su gotove, pustite da se ohlade da biste mogli lepo da ih isečete.
  7. Poslužite štrudlu sa makom posutu šećerom u prahu ili uz šlag i uživajte!

Oznake:

kolačštrudla sa makom

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Coleslaw
Prethodni

Coleslaw – recept za laganu i osvežavajuću salatu koja ide bukvalno uz sve

burata
Sledeći

Burata sa pečenim povrćem – recept za ukusan, jednostavan i zdrav ručak koji krije iznenađenje

Sledeći
burata
01.10.2024.

Burata sa pečenim povrćem – recept za ukusan, jednostavan i zdrav ručak koji krije iznenađenje

Prethodni
30.09.2024.

Coleslaw – recept za laganu i osvežavajuću salatu koja ide bukvalno uz sve

Coleslaw

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić
    United Media i Nova Broadcasting Group prvi put u Bugarskoj organizovali polufinalnu rundu žiriranja za Međunarodne Emmy® nagradeTi
    United Media i Nova Broadcasting Group prvi put u Bugarskoj organizovali polufinalnu rundu žiriranja za Međunarodne Emmy® nagradeTi
    CityMagazine
    Biljke, pčele i Ida Prester & Lollobrigida: Nedelja za pamćenje na Supernatural festivalu u Silosima
    Biljke, pčele i Ida Prester & Lollobrigida: Nedelja za pamćenje na Supernatural festivalu u Silosima
    Aleksandra Držaić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖