• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
boza
Foto: Shutterstock/Esin Deniz

Boza – recept za osvežavajuće i hranljivo piće koje je idealno za hladnije mesece

CityMagazine
03.10.2024. 2 min Recepti

Boza je tradicionalno fermentisano piće koje se najčešće pravi od kukuruznog ili pšeničnog brašna, ali se može praviti i od drugih žitarica. Popularna je u različitim delovima sveta, posebno na Balkanu, u Turskoj i nekim zemljama Bliskog Istoka.

Boza ima blago slatkast, kiselkast i ponekad pomalo orašasti ukus. Ovaj napitak vrlo je bogat ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima, što ga čini vrlo hranljivim i zdravim.

Boza se često konzumira kao osvežavajuće piće, posebno tokom hladnih meseci, a u nastavku pogledajte kako je, uz malo truda i strpljenja, možete pripremiti kod kuće:

Boza

Sastojci:

  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 1 l vode (plus dodatna voda za natapanje)
  • 100 g šećera (po ukusu)
  • 1 kašičica kvasca (svežeg ili suvog)
  • Prstohvat soli
  • Vanila (opciono, za aromu)
Boza - recept za osvežavajuće i hranljivo piće koje je idealno za hladnije mesece
Foto: Shutterstock/Esin Deniz

Priprema:

  1. U večernjim satima, pomešajte kukuruzno i pšenično brašno sa dovoljno vode da prekrijte smesu. Ostavite da odstoji preko noći (8-12 sati) na sobnoj temperaturi.
  2. Ujutru procedite smesu i dodajte 1 l vode u šerpu. Stavite na srednju vatru i kuvajte dok se smesa ne zgusne, često mešajući (oko 10-15 minuta).
  3. Kada se smesa zgusne, skinite je sa vatre i ostavite da se ohladi.
  4. Kada se smesa ohladi do sobne temperature, dodajte šećer, kvasac i prstohvat soli. Ako želite, možete dodati i malo vanile za aromu, pa sve dobro promešajte.
  5. Pokrijte šerpu krpom ili plastičnom folijom i ostavite da fermentiše na toplom mestu 12-24 sata. Tokom ovog vremena, boza će dobiti blagu kiselkastu notu.
  6. Nakon fermentacije, bozu dobro promešajte. Možete je sipati u boce i čuvati u frižideru. Poslužite je hladnu, uz malo šećera ili vanile, po želji i uživajte!

Oznake:

bozabrašnonapitak

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

slani mafini
Prethodni

Slani mafini – recept kome ćete se rado vraćati

Callebaut je predstavio Ruby čokoladu RB2: Druga generacija Ruby čokolade, intenzivnije boje i voćnog ukusa
Sledeći

Callebaut je predstavio Ruby čokoladu RB2: Druga generacija Ruby čokolade, intenzivnije boje i voćnog ukusa

Sledeći
Callebaut je predstavio Ruby čokoladu RB2: Druga generacija Ruby čokolade, intenzivnije boje i voćnog ukusa
03.10.2024.

Callebaut je predstavio Ruby čokoladu RB2: Druga generacija Ruby čokolade, intenzivnije boje i voćnog ukusa

Prethodni
03.10.2024.

Slani mafini – recept kome ćete se rado vraćati

slani mafini

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖