Boza – recept za osvežavajuće i hranljivo piće koje je idealno za hladnije mesece
Boza je tradicionalno fermentisano piće koje se najčešće pravi od kukuruznog ili pšeničnog brašna, ali se može praviti i od drugih žitarica. Popularna je u različitim delovima sveta, posebno na Balkanu, u Turskoj i nekim zemljama Bliskog Istoka.
Boza ima blago slatkast, kiselkast i ponekad pomalo orašasti ukus. Ovaj napitak vrlo je bogat ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima, što ga čini vrlo hranljivim i zdravim.
Boza se često konzumira kao osvežavajuće piće, posebno tokom hladnih meseci, a u nastavku pogledajte kako je, uz malo truda i strpljenja, možete pripremiti kod kuće:
Boza
Sastojci:
- 200 g kukuruznog brašna
- 100 g pšeničnog brašna
- 1 l vode (plus dodatna voda za natapanje)
- 100 g šećera (po ukusu)
- 1 kašičica kvasca (svežeg ili suvog)
- Prstohvat soli
- Vanila (opciono, za aromu)
Priprema:
- U večernjim satima, pomešajte kukuruzno i pšenično brašno sa dovoljno vode da prekrijte smesu. Ostavite da odstoji preko noći (8-12 sati) na sobnoj temperaturi.
- Ujutru procedite smesu i dodajte 1 l vode u šerpu. Stavite na srednju vatru i kuvajte dok se smesa ne zgusne, često mešajući (oko 10-15 minuta).
- Kada se smesa zgusne, skinite je sa vatre i ostavite da se ohladi.
- Kada se smesa ohladi do sobne temperature, dodajte šećer, kvasac i prstohvat soli. Ako želite, možete dodati i malo vanile za aromu, pa sve dobro promešajte.
- Pokrijte šerpu krpom ili plastičnom folijom i ostavite da fermentiše na toplom mestu 12-24 sata. Tokom ovog vremena, boza će dobiti blagu kiselkastu notu.
- Nakon fermentacije, bozu dobro promešajte. Možete je sipati u boce i čuvati u frižideru. Poslužite je hladnu, uz malo šećera ili vanile, po želji i uživajte!