Gulaš od vrganja – recept koji je toliko dobar da ćete na meso potpuno zaboraviti
Gulaš od vrganja je ukusno jelo koje je savršen izbor za one koji ne jedu meso, ili pak, vole nešto laganiju hranu. Jednako pikantan i slastan, ovaj gulaš sa sočnim vrganjima u glavnoj ulozi, vrlo je zasitno jelo puno omiljenih jesenjih aroma, te je kao takav odličan izbor za aktuelno doba godine.
Pun aromatičnog povrća i ukusnih začina, gulaš sa vrganjima je divno, toplo jelo „na kašiku”, koje možete konzumirati uz prilog po želji. U nastavku pogledajte detaljan recept za ovo utešno i bogato jelo:
Gulaš od vrganja
Sastojci:
- 500 g vrganja (svežih ili sušenih)
- 2 srednje glavice crvenog luka
- 3 čena belog luka
- 2 srednja krompira
- 2 šargarepe
- 1 paprika (po izboru)
- 1-2 šake svežeg peršuna
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica crvene paprike
- So i biber po ukusu
- 1 l povrtnog bujona ili vode
- 1 lovorov list
Priprema:
- Ako koristite sušene vrganje, potopite ih u vodu najmanje 30 minuta pre pripreme. Sveže vrganje operite i isecite na komade.
- Na srednjoj temperaturi, u većem loncu, zagrejte ulje. Dodajte sitno iseckan crveni luk i propržite ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte beli luk, pa kratko propržite.
- U lonac dodajte seckanu šargarepu, krompir i papriku. Kratko propržite povrće, a zatim dodajte iseckane vrganje.
- Pospite crvenom paprikom, dodajte lovorov list, so i biber, pa sve dobro promešajte.
- Prelijte povrtnim bujonom ili vodom. Povećajte temperaturu do ključanja, a zatim smanjite i poklopite. Pustite da se krčka 30-40 minuta, dok povrće ne omekša.
- Na kraju dodajte seckani peršun i promešajte. Ako je gulaš od vrganja pregust, možete dodati još malo bujona ili vode.
- Poslužite toplo, uz hleb, testeninu ili neki drugi prilog po želji i uživajte u ukusnom gulašu od vrganja! Prijatno!