• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
gaspačo
Foto: Shutterstock/Tatiana Volgutova

Gaspačo – tradicionalna španska čorba puna vitamina i bogatih aroma

CityMagazine
08.10.2024. 2 min Recepti

Gaspačo je hladna čorba od svežeg povrća koja potiče iz Španije, posebno iz regije Andaluzija. Glavni sastojci su paradajz, krastavac, paprike, crni i beli luk, a često se dodaju i maslinovo ulje, sirće, so i biber, za još bogatiji ukus.

Ovo jelo vrlo je bogato vitaminima i vlaknima, a može se prilagoditi različitim ukusima dodavanjem raznih začina ili drugog povrća. Tradicionalno se služi kao predjelo, ali može biti i lagani obrok ili večera. U nastavku pogledajte recept za ovo ukusno, zdravo i osvežavajuće jelo:

Gaspačo

Sastojci:

  • 6 zrelih paradajza
  • 1 krastavac
  • 1 crvena paprika
  • 1 mali crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 2-3 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta
  • So i biber po ukusu
  • Voda (po potrebi)
  • Svež peršun ili bosiljak za dekoraciju (po želji)
Gaspačo - tradicionalna španska čorba puna vitamina i bogatih aroma
Foto: Shutterstock/Tatiana Volgutova

Priprema:

  1. Operite povrće.
  2. Paradajze možete blanširati u kipućoj vodi 1-2 minuta, a zatim ih odmah staviti u hladnu vodu kako biste olakšali ljuštenje. Oljuštite paradajze, krastavac i papriku, a crni i beli luk sitno iseckajte.
  3. U blender stavite oljuštene paradajze, krastavac, crvenu papriku, crni i beli luk. Dodajte maslinovo ulje, sirće, so i biber. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Ako je suviše gusta, dodajte malo vode da postignete željenu konzistenciju.
  4. Prebacite gaspačo u posudu, pokrijte i stavite u frižider da se ohladi najmanje 1-2 sata da se svi ukusi fino prožmu.
  5. Poslužite hladno, po želji dekorišite seckanim povrćem, peršunom ili bosiljkom i uživajte u ovom osvežavajućem jelu! Prijatno!

 

Oznake:

gaspačohladna supakrastavacparadajz

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

gulaš od vrganja
Prethodni

Gulaš od vrganja – recept koji je toliko dobar da ćete na meso potpuno zaboraviti

gambori
Sledeći

Gambori na mediteranski način – ništa jednostavnije, a preukusno

Sledeći
gambori
09.10.2024.

Gambori na mediteranski način – ništa jednostavnije, a preukusno

Prethodni
08.10.2024.

Gulaš od vrganja – recept koji je toliko dobar da ćete na meso potpuno zaboraviti

gulaš od vrganja

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    ksenija pajčin
    Šta zajedničko imaju Ksenija Pajčin i grupa Oasis (VIDEO)
    CityMagazine
    Jakov Jozinović
    Ovo je glavno pitanje koje su postavljali ljudi iz Beograda ovih dana, i kakve veze sa tim ima Jakov Jozinović
    CityMagazine
    predator divljina
    Specijalna projekcija filma „Predator: Divljina“ 5. novembra
    CityMagazine
    Crna svadba
    Pogledali smo drugu sezonu serije “Crna svadba” i dobili smo sve, sem onoga što smo želeli
    CityMagazine
    superpaun
    Indie rock bend Superpaun objavio album prvenac „Ti si heroj“: Pravedni borac protiv nepravedne svakodnevice
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖