• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
gaspačo
Foto: Shutterstock/Tatiana Volgutova

Gaspačo – tradicionalna španska čorba puna vitamina i bogatih aroma

CityMagazine
08.10.2024. 2 min Recepti

Gaspačo je hladna čorba od svežeg povrća koja potiče iz Španije, posebno iz regije Andaluzija. Glavni sastojci su paradajz, krastavac, paprike, crni i beli luk, a često se dodaju i maslinovo ulje, sirće, so i biber, za još bogatiji ukus.

Ovo jelo vrlo je bogato vitaminima i vlaknima, a može se prilagoditi različitim ukusima dodavanjem raznih začina ili drugog povrća. Tradicionalno se služi kao predjelo, ali može biti i lagani obrok ili večera. U nastavku pogledajte recept za ovo ukusno, zdravo i osvežavajuće jelo:

Gaspačo

Sastojci:

  • 6 zrelih paradajza
  • 1 krastavac
  • 1 crvena paprika
  • 1 mali crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 2-3 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta
  • So i biber po ukusu
  • Voda (po potrebi)
  • Svež peršun ili bosiljak za dekoraciju (po želji)
Gaspačo - tradicionalna španska čorba puna vitamina i bogatih aroma
Foto: Shutterstock/Tatiana Volgutova

Priprema:

  1. Operite povrće.
  2. Paradajze možete blanširati u kipućoj vodi 1-2 minuta, a zatim ih odmah staviti u hladnu vodu kako biste olakšali ljuštenje. Oljuštite paradajze, krastavac i papriku, a crni i beli luk sitno iseckajte.
  3. U blender stavite oljuštene paradajze, krastavac, crvenu papriku, crni i beli luk. Dodajte maslinovo ulje, sirće, so i biber. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Ako je suviše gusta, dodajte malo vode da postignete željenu konzistenciju.
  4. Prebacite gaspačo u posudu, pokrijte i stavite u frižider da se ohladi najmanje 1-2 sata da se svi ukusi fino prožmu.
  5. Poslužite hladno, po želji dekorišite seckanim povrćem, peršunom ili bosiljkom i uživajte u ovom osvežavajućem jelu! Prijatno!

 

Oznake:

gaspačohladna supakrastavacparadajz

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

gulaš od vrganja
Prethodni

Gulaš od vrganja – recept koji je toliko dobar da ćete na meso potpuno zaboraviti

gambori
Sledeći

Gambori na mediteranski način – ništa jednostavnije, a preukusno

Sledeći
gambori
09.10.2024.

Gambori na mediteranski način – ništa jednostavnije, a preukusno

Prethodni
08.10.2024.

Gulaš od vrganja – recept koji je toliko dobar da ćete na meso potpuno zaboraviti

gulaš od vrganja

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖