Kladdkaka – sve što želite od čokoladnog deserta
Kladdkaka je poznata švedska čokoladna torta koju karakteriše sočna, gusta i lepljiva tekstura. Ova dekadentna poslastica odlikuje se bogatim čokoladnim ukusom, a obično se peče na srednjoj temperaturi kako bi sredina ostala mekana, dok ivice treba da budu čvrste i hrskave.
Kladdkaka je uz to vrlo jednostavna za pripremu, što je čini omiljenim desertom među ljubiteljima čokolade! Evo detaljnog recepta:
Kladdkaka
Sastojci:
- 100 g maslaca
- 2 jajeta
- 300 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1/2 kašičice soli
- 100 g brašna
- 50 g kakao praha
- šlag, sladoled i voće za dekoraciju (po želji)
Uputstvo:
- Zagrejte rernu na 180 °C. Podmažite kalup za tortu (prečnika oko 20 cm) ili obložite papirom za pečenje.
- Otopite maslac u manjoj šerpi na laganoj vatri, pa ostavite da se malo ohladi.
- U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i solju dok ne postanu penasta.
- U smesu od jaja dodajte otopljeni maslac i dobro promešajte.
- U drugoj posudi, pomešajte brašno i kakao prah, pa ih postepeno dodajte u smesu, mešajući dok se sve ne sjedini.
- Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite u zagrejanoj rerni 20-25 minuta. Torta treba da bude čvrsta po ivicama, ali mekana i sočna u sredini.
- Ostavite da se ohladi u kalupu pre nego što je izvadite. Možete je posuti prah šećerom ili poslužiti sa šlagom, sladoledom ili voćem po želji. Prijatno!