Mokri burger: Primamljivi zalogaji u kojima ljudi traže spas od mamurluka
Između ćevapa i baklave, posebno mesto u gastronomskoj ponudi Istanbula zauzima pljeskavica, čije ime i naziv ne obećavaju mnogo, ali mokri burger, odnosno islak burger, omiljen je zalogaj u svako doba dana.
Pomama za ovim burgerom počinje u vreme noćnih izlazaka, ali i posle istih kada meštani i turisti hrle na Taksim – trg prepun kioscima brze hrane.
Slikoviti trg, u jednom od turistima najprimamljivijih gradova sveta, nikada ne spava, a upravo je na tom mestu nastao popularni burger pre otprilike pedeset godina.
Svoje ime islak duguje načinu pripreme koji traži da se meko pecivo natopi sosom od paradajza i belog luka, a potom dodatno omekšava na pari, u posebnoj posudi – malom turskom “hamamu za hleb”, prenosi punkufer.hr.
Mokri hamburger, uglavnom napravljen od govedine ili jagnjetine, duguje svoju dodatnu aromu začinima poput bibera.
A ako vas put odvede do Taksima, dajte mu šansu, a do tada, evo video snimka kako da ga prirpemite kod kuće.