• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
bucolaj
Foto: Shutterstock/Aksana Ban

Bucolaj – recept za najmekše slatko pecivo koje savršeno ide uz čaj ili kafu

CityMagazine
15.10.2024. 2 min Recepti

Bucolaj je slatko pecivo koje se najčešće priprema za uskršnje praznike u Istri, ali u drugim delovima Balkana. Obično se pravi od brašna, mleka, jaja i kvasca, a može se aromatizovati vanilom, koricom limuna ili drugim dodatkom po želji. Ono što bucolaj čini toliko posebnim jeste mekano i vazdušasto testo, te hrskava zlatnosmeđa korica, koja se najčešće posipa prah šećerom.

Ovo pecivo se često poslužuje kao užina ili desert, a ukoliko želite da ga probate, u nastavku pogledajte kako ga lako možete pripremiti kod kuće:

Bucolaj

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 300 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 50 g svežeg kvasca (ili 7 g suvog kvasca)
  • 100 g šećera
  • 100 g putera (otopljenog)
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
Bucolaj - recept za najmekše slatko pecivo koje savršeno ide uz čaj ili kafu
Foto: Shutterstock/Aksana Ban

Priprema:

  1. U malo toplog mleka rastopite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da odstoji 10 minuta dok ne zapeni.
  2. U velikoj posudi pomešajte brašno, preostali šećer, vanilin šećer i so. Napravite udubljenje u sredini, dodajte kvasac, jaja i otopljeni puter. Postepeno dodajte mlako mleko i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
  3. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo na toplom mestu da naraste, otprilike 1 sat.
  4. Kada je testo naraslo, premestite ga na pobrašnjenu površinu. Testo podelite na kuglice željene veličine, zatim svaku kuglicu razvaljajte u oblik valjka, pa ga savijte i spojite ivice, tako da podseća na venčić ili šuplju krofnu.
  5. Prebacite oblikovane bucolaje u pleh obložen papirom za pečenje, pa ostavite da odmore još 15-20 minuta. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
  6. Kada su bucolaji pečeni, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.
  7. Po želji, pospite ih šećerom u prahu, poslužite uz čaj ili kafu (odnosno mleko ili vino, kako to rade u Istri) i uživajte u ovom ukusnom slatkom pecivu!

 

Oznake:

bucolajistraslatko pecivo

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

butter chicken
Prethodni

Butter chicken – sočna začinjena piletina u kremastom sosu od putera koja se topi u ustima

proteinske palačinke
Sledeći

Proteinske palačinke – zdravije i hranljivije od klasičnih, a ništa manje ukusne

Sledeći
proteinske palačinke
16.10.2024.

Proteinske palačinke – zdravije i hranljivije od klasičnih, a ništa manje ukusne

Prethodni
14.10.2024.

Butter chicken – sočna začinjena piletina u kremastom sosu od putera koja se topi u ustima

butter chicken

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖