• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
kroasan
Kroasani, Foto: Eurasia / robertharding / Profimedia

Kroasan, recept za originalno francusko pecivo: Svi koji su ga probali, oduševljeni su ukusom

CityMagazine
25.11.2023. 2 min Recepti

Nema ništa lepše od toplog i mirišljavog peciva. A da li poznajete nekog ko ne voli kroasane?

Donosimo vam recept za prave francuske kroasane, onaj originalan kojim se služe tamošnji pekari.

Sastojci:

Kore,

1/2 l mleka,

3 jaja,

1 kocka svežeg kvasca,

5 kašika ulja,

so i šećer,

jedan puter,

1 kg brašna, tip 400,

Za filovanje:

Šta god volite, čokolada za kuvanje, eurokrem, sir, kačkavalj, šunka… Možete sami da procenite koliko Vam otprilike treba.

Priprema:

Potopiti kvasac u 100 ml toplog mleka i dodati jednu kašičicu šećera i jednu soli i ostaviti da naraste nekoliko minuta.

U činiju staviti ostatak mleka, dodati uskisli kvasac, 2 jaja i jedno žumace, so ili šećer ako pravite slatke oko 5 kašika, i zamesiti meko testo, ali ga dobro izraditi dok ne postane glatko.

Ostaviti ga da nadođe dvadesetak minuta. Nadošlo testo (ne mesiti ga) razvući u oblik velike štrudle. Od toga iseci 7 delova (jufki) i svaku razviti na veličinu tanjira.

Potom ih mazati margarinom i lepiti svih sedam jednu na drugu, ali gornju ne, (pazite dobro slepite ivice, da Vam margarin ne iscuri).

Potom razvući što veći krug i spojiti ga u još jedan krug ( krajeve privučete ka sredini ) i još jednom razvucite krug oklagijom.

Iseci ga prvo kao krst pa onda svaku dobijenu četvrtinu na šest delova, znači dobijete 24 kifle – kroasane.

Poređati ih u pleh, i ostaviti oko sat vremena da narastu, namazati razmućenim belancima (ako su slatke u belanca dodati sećera 1 kašiku) Ako pravite slane možete posuti susamom, ili solju.

Ugrejati rernu na 200 stepeni.

Peći na 200 stepeni dok ne porumene , oko 5-9 min, zavisi od rerne.Prilikom pečenja vodite računa, da ne potamne, moraju da budu svetle boje, kao med.

Filovanje:

U najširi kraj stavite fil, bilo parče čokolade za kuvanje ili puding od vanile ili kačkavalj. Kada zatvarate kroasan malo vucite tanji kraj dok rolate duži tako će da budu deblje i ukusnije. Nema potrebe da dodajete vodu na kraj koji se lepi zadnji jer je masno i sam će se zalepiti.

Kada ih izvadite iz rerne, ostavite da pod krpom odstoje dva do tri minuta, a onda su spremni za jelo.

Prijatno!

Oznake:

kroasani

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Šolja brašna
Prethodni

Koliko je jedna šolja grama: Bez odokativnih bakinih procena, imamo tačne brojke

Pogrebni krompir
Sledeći

“Pogrebni krompir”: Hrskavo, kremasto jelo sa jednim tajnim sastojkom koji menja sve

Sledeći
Pogrebni krompir
26.11.2023.

“Pogrebni krompir”: Hrskavo, kremasto jelo sa jednim tajnim sastojkom koji menja sve

Prethodni
25.11.2023.

Koliko je jedna šolja grama: Bez odokativnih bakinih procena, imamo tačne brojke

Šolja brašna

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine
    film
    Kako je ruska pesma o vojniku na frontu inspirisala domaći hit film: Pre 30 godina je bila premijera ostvarenja koje i danas gledamo sa knedlom u grlu
    CityMagazine
    rouzovi
    Komedija „Rouzovi” inspirisana čuvenom komedijom ima sjajnu ekipu
    Filip Milosavljević
    exit
    Jubilarni EXIT festival uz više od 200.000 posetilaca odbranio slobodu uz poruku da su ljubav i svetlost nezaustavljivi
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖