• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
bucolaj
Foto: Shutterstock/Aksana Ban

Bucolaj – recept za najmekše slatko pecivo koje savršeno ide uz čaj ili kafu

CityMagazine
15.10.2024. 2 min Recepti

Bucolaj je slatko pecivo koje se najčešće priprema za uskršnje praznike u Istri, ali u drugim delovima Balkana. Obično se pravi od brašna, mleka, jaja i kvasca, a može se aromatizovati vanilom, koricom limuna ili drugim dodatkom po želji. Ono što bucolaj čini toliko posebnim jeste mekano i vazdušasto testo, te hrskava zlatnosmeđa korica, koja se najčešće posipa prah šećerom.

Ovo pecivo se često poslužuje kao užina ili desert, a ukoliko želite da ga probate, u nastavku pogledajte kako ga lako možete pripremiti kod kuće:

Bucolaj

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 300 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 50 g svežeg kvasca (ili 7 g suvog kvasca)
  • 100 g šećera
  • 100 g putera (otopljenog)
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
Bucolaj - recept za najmekše slatko pecivo koje savršeno ide uz čaj ili kafu
Foto: Shutterstock/Aksana Ban

Priprema:

  1. U malo toplog mleka rastopite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da odstoji 10 minuta dok ne zapeni.
  2. U velikoj posudi pomešajte brašno, preostali šećer, vanilin šećer i so. Napravite udubljenje u sredini, dodajte kvasac, jaja i otopljeni puter. Postepeno dodajte mlako mleko i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
  3. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo na toplom mestu da naraste, otprilike 1 sat.
  4. Kada je testo naraslo, premestite ga na pobrašnjenu površinu. Testo podelite na kuglice željene veličine, zatim svaku kuglicu razvaljajte u oblik valjka, pa ga savijte i spojite ivice, tako da podseća na venčić ili šuplju krofnu.
  5. Prebacite oblikovane bucolaje u pleh obložen papirom za pečenje, pa ostavite da odmore još 15-20 minuta. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
  6. Kada su bucolaji pečeni, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.
  7. Po želji, pospite ih šećerom u prahu, poslužite uz čaj ili kafu (odnosno mleko ili vino, kako to rade u Istri) i uživajte u ovom ukusnom slatkom pecivu!

 

Oznake:

bucolajistraslatko pecivo

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

butter chicken
Prethodni

Butter chicken – sočna začinjena piletina u kremastom sosu od putera koja se topi u ustima

proteinske palačinke
Sledeći

Proteinske palačinke – zdravije i hranljivije od klasičnih, a ništa manje ukusne

Sledeći
proteinske palačinke
16.10.2024.

Proteinske palačinke – zdravije i hranljivije od klasičnih, a ništa manje ukusne

Prethodni
14.10.2024.

Butter chicken – sočna začinjena piletina u kremastom sosu od putera koja se topi u ustima

butter chicken

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Goran Bregović
    Goran Bregović je bio “bitanga”, a ona je bila princeza: Ovoj lepotici je popularni bend posvetio svoj veliki hit
    CityMagazine
    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine
    elio
    Zoe Saldana na svetskoj premijeri letnjeg hita „Elio”
    CityMagazine
    ФOMO
    Фomo vas poziva na još jedan Matinée! Zvezda svetskih bina La La u Beogradu!
    CityMagazine
    feničanska šema
    Da li je ovo najpolitičkije izdanje kralja hipsterskog filma: Gledao sam film “Feničanska šema”
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖