Pancerote – recept za savršeno sočno i bogato punjeno italijansko pecivo
Pancerote su popularno italijansko jelo koje se sastoji od pečenog ili prženog mekog i laganog testa bogato punjenog nadevom po želji. U osnovi, reč je o debljoj preklopljenoj verziji pice, koja se puni različitim sastojcima – najčešće sirom, šunkom i paradajz sosom, mada postoje i varijante sa mesom, povrćem i drugim zanimljivim namirnicama.
Pancerote su omiljene zbog svoje sočnosti i raznovrsnosti punjenja, a često se, uz razne dodatke, služe kao užina, predjelo ili glavno jelo. U različitim regijama postoje i različiti recepti, pa se tako mogu naći i pancerote sa slatkim punjenjem, koje su jednako slasne i neodoljive. No, mi vam ovom prilikom donosimo recept za klasične pancerote sa šunkom i mocarelom:
Pancerote
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kvasac (25 g svežeg ili 7 g suvog)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 200 ml mlake vode
- 50 ml maslinovog ulja
Za punjenje:
- 200 g mocarele (ili drugog sira po izboru)
- 100 g šunke ili drugog suhomesnatog proizvoda (po želji)
- 1 konzerva pelata ili paradajz sosa
- So i biber po ukusu
- origano, bosiljak (po želji)
Priprema:
- U maloj posudi pomešajte kvasac sa šećerom i malo mlake vode, pa pustite da odstoji 10 minuta da se kvasac aktivira.
- U većoj posudi pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte aktivirani kvasac, maslinovo ulje i ostatak mlake vode.
- Mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo. Ako je potrebno, dodajte malo više brašna ili vode.
- Pokrijte testo čistom krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 sat.
- Propržite pelat ili paradajz sos na laganoj vatri, dodajte so i biber po ukusu, kao i origano ili bosiljak, ukoliko želite.
- Mocarelu i šunku iseckajte na kockice.
- Kada je testo naraslo, podelite ga na manje loptice (oko 8-10 komada), pa svaku lopticu rasklagijajte na tanke krugove.
- Na polovinu svakog kruga stavite malo paradajz sosa, te komade mocarele i šunke.
- Preklopite drugom polovinom testa preko punjenja i pritisnite ivice rukom ili viljuškom da se dobro zatvore.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju.
- Pancerote možete servirati tople, uz jogurt ili neki drugi mlečni proizvod kao užinu, ili kao glavno jelo uz neku osvežavajuću salatu. Uživajte u ovom ukusnom i slasnom domaćem pecivu!