• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
profiterole
Foto: Shutterstock/Esin Deniz

Profiterole – recept za laganu kremastu poslasticu koja nestaje u jednom zalogaju

CityMagazine
24.10.2024. 2 min Recepti

Profiterole su ukusna vazdušasta poslastica koja se pravi od takozvanog „šu” testa (testo od brašna i jaja) koje se peče dok ne postane lagano i šuplje iznutra. Obično se pune slatkim bogatim kremom od vanile i prelivaju čokoladnom glazurom. Tako da profiterole, u najkraćem, predstavljaju kombinaciju princes krofni i eklera sa čokoladom.

Zahvaljujući svojoj formi, profiterole su vrlo zgodne za proslave i zabave jer se lako služe i nestaju u jednom zalogaju, a ukus je takav da ih retko ko ne voli. U nastavku pogledajte recept za ovu neodoljivu kremastu poslasticu:

Profiterole

Sastojci:

Za testo:

  • 250 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 150 g brašna
  • 4 jajeta
  • prstohvat soli

Za krem:

  • 500 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 40 g brašna
  • 4 jajeta
  • 1 pakovanje vanilin šećera
  • 50 g maslaca

Za čokoladnu glazuru:

  • 100 g tamne čokolade
  • 50 g slatke pavlake
Profiterole - recept za laganu kremastu poslasticu koja nestaje u jednom zalogaju
Foto: Shutterstock/Skilful

Priprema:

  1. U loncu zagrejte vodu i maslac dok se maslac ne istopi.
  2. Kada proključa, sklonite sa vatre i dodajte brašno i so. Mešajte brzo dok se ne stvori glatka masa.
  3. Vratite na laganu vatru i mešajte još 2-3 minute da se testo „osuši”.
  4. Ohladite, a zatim dodajte jedno po jedno jaje, dobro mešajući nakon svakog dodavanja.
  5. Uključite rernu na 200 °C.
  6. Na pleh obložen papirom za pečenje pomoću poslastičarske kese za dekoraciju oblikujte male kuglice testa.
  7. Pecite 20-25 minuta dok ne postanu zlatnosmeđe, pa ih ostavite da se ohlade.
  8. U loncu zagrejte mleko, a u drugoj posudi pomešajte šećer, jaja, brašno i vanilin šećer.
  9. Kada mleko proključa, postupno ga dodajte u smesu jaja, mešajući neprekidno.
  10. Vratite sve u lonac i kuvajte na laganoj vatri, neprestano mešajući dok se ne zgusne.
  11. Skinite sa vatre i dodajte maslac, dobro promešajte i ostavite da se hladi.
  12. Otopite čokoladu i slatku pavlaku na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj, pa mešajte dok ne postane glatko.
  13. Kada se profiterole ohlade, pomoću poslastičarske kese za dekoraciju napunite ih kremom. Zatim ih prelijte čokoladnom glazurom, pa ostavite malo da se stegne.
  14. Poslužite uz kafu i uživajte u svojim profiterolama!

    Oznake:

    čokoladadesertprofiteroleslatko punjeno pecivovanila

    Podeli

    Zaprati Autor

    CityMagazine

    Ostali članci

    pancerote
    Prethodni

    Pancerote – recept za savršeno sočno i bogato punjeno italijansko pecivo

    Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati "jak" želudac
    Sledeći

    Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati “jak” želudac

    Sledeći
    Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati "jak" želudac
    24.10.2024.

    Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati “jak” želudac

    Prethodni
    24.10.2024.

    Pancerote – recept za savršeno sočno i bogato punjeno italijansko pecivo

    pancerote

    No Comment! Be the first one.

      Ostavite odgovor Odustani od odgovora

      Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

      Najnovije

      Mika Antić
      Ovo je najbolja pesma Mike Antića koju on nije napisao: Godinama na internetu vlada rasprava o velikom domaćem pesniku
      CityMagazine
      exit
      Od legendi elektronskog zvuka do lidera nove generacije: Na jubilarni EXIT stiže The Prodigy, Tiësto, Eric Prydz, Solomun, Hot Since 82, Boris Brejcha, Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Sara Landry i mnogi drugi
      Filip Milosavljević
      pustolovine fredija lombara
      „Pustolovine Fredija Lombara”: Biser tragično stradalog genija
      Filip Milosavljević
      svet iz doba jure ponovo rođeni
      Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
      CityMagazine
      keni nije mrtav
      Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
      Filip Milosavljević

      PopKultura

      • Pozorište
      • Muzika
      • Knjige/Stripovi
      • Intervjui
      • Fotografija
      • Film/TV
      • Art

      Moda i lepota

      • Trend
      • Moda
      • Lepota
      • Dom i dizajn

      Scena

      • Zabava
      • Poznati
      • Flešbek
      • Društvene Mreže
      • Aktuelno

      Gastro

      • Restorani
      • Recepti
      • Kafići
      • Gourmet
      • Lifestyle
      • Zdravlje
      • Sex
      • Putovanja
      • Automobili

      Vodič

      • Tribine
      • Stand-up
      • Sport
      • Sajmovi
      • Predstave
      • Pozorište
      • Konferencije
      • Koncerti
      • Književne večeri
      • Izložbe
      • Humanitarni događaj
      • Festivali
      • Clubbing
      • Bioskop
      • Kontakti
      • Uslovi korišćenja
      • Pravila privatnosti
      • Kolačići

      Pratite City

      Youtube Facebook Twitter Instagram

      Prijavi se na newsletter

      Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

      Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

      ✖