Srbin u Americi prodaje jeftino jelo od 3 sastojka koje svako zna da napravi – i živi kao kralj: “Radim tri dana nedeljno”
Amerikanci stoje u redovima kako bi pojeli palačinke koje pravi Srđan iz Srbije. Razradio je biznis snova na najobičnijem jelu koje na našim prostorima zna da napravi skoro svako.
Srđan je pre tri i po godine došao u Ameriku i kako se čini ostvario je američki san. Naime, Srđan u Kaliforniji pravi i prodaje obične palačinke, za koje su potrebna samo tri sastojka – jaja, mleko i brašno.
Kaže kako radi samo tri dana i da živi pristojno. “Samo zavisi da li želiš da živiš skupo ili jeftino. Ako bi u restoran, pa svaki dan stejk od 50 dolara, onda je skupo ja se za 10 dolara najedem odlično i sit sam ceo dan”, kaže u videu Dragana Rakonjca, koji snima priče o Srbima koji žive i rade u Americi.
Tri dana radi, četiri odmara
“Dobar sam biznis napravio, ne mogu da se žalim”, ispričao je Srđan koji je prvo radio u Nemačkoj da bi se od tamo preselio u Kaliforniju, gde je započeo svoj posao od kojeg s tri radna dana nedeljno živi dobro. Palačinke koje radi peče i puni kao većina na Balkanu, a Amerikanci su čini se oduševljeni. Njegovo radno mesto je prikolica, koju je naručio iz Kine, a isplatio ju je za samo dva meseca.
“Tri dana radim, četiri dana odmaram, pa na plažu… Ali kad radim, radim ceo dan. Rano ujutro u kupovinu pa prvo spremim smesu kod kuće, a onda od tri popodne na plac, u prikolicu… Kad uveče dođem kući raspremanje, pa pranje suđa…”, kaže i dodaje da mu je nova kineska prikolica baš onakva kakvu je hteo, ima sve, i frižider i zamrzivač za sladoled. “Ta tri dana koja radim, radim po 12 sati dnevno”, priča i otkriva kako njegove palačinke Meksikanci obožavaju.
Koliko košta Srđanova palačinka
“Ja kod sebe ne bih kupio palačinku, toliko je skupa, ona prosečna sa jagodom, bananom je 12 dolara, a ona najskuplja sa nutelom je 15 dolara… Ljudi mi daju po 20, još i bakšiš dodaju i kažu u redu je, a uvek sam rasprodan… Meksikanci vole da jedu i ne žale”, kaže Srđan koji sad ima i pomoćnicu, Meksikanku.
“Sve sam papire sredio, ništa na crno ne radim, plaćam porez uredno, kao i radnicu”, ispričao je pa otkrio i koliko zarađuje. Pojasnio je da kad je stvarno dobro veče, proda 80-90 palačinki , a to je za nekih pet sati rada 1.000-1.100 dolara. Kad je došao u Ameriku dvoumio se pak između roštilja i palačinki, ali se odlučio za palačinke jer su ih njegova deca obožavala a i manje je troškova.
“Prvo ne moram ni porez da plaćam za to jer nije jelo nego samo desert, nije prljav i mastan posao, ne treba mi ni vatrogasna dozvola jer nema vatre…”, rekao je dodao da je tako lišen dodatnih troškova.