Riblja čorba koju će hvaliti svi vaši gosti
Riblja čorba je ukusan i hranljiv specijalitet, koji se posebno priprema u vreme posnih slava i većih praznika. Reč je o jelu za koji svaka domaćica ima svoj tajni recept, koji se često prenosi sa generacije na generaciju. Zbog toga postoje razne varijacije na temu, ali suština je da riblja čorba treba da bude bogata različitim vrstama ribe, te povrćem i začinima, koji joj daju posebnu aromu i slojevitost ukusa. U nastavku pogledajte proveren recept ra riblju čorbu koju će, verujemo, hvaliti svi vaši gosti:
Riblja čorba
Sastojci:
- 1 kg ribe (idealno je koristiti mešavinu rečne ribe kao što su šaran, som, štuka)
- 1 crni luk
- 2 šargarepe
- 2-3 krompira
- 3-4 čena belog luka
- 1 paradajz (ili 2 kašičice paradajz pirea)
- 1 litar ribljeg ili povrtnog bujona (ako nemate bujon, može i voda)
- 100 ml belog vina (po želji)
- sok od 1 limuna (po želji)
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1 veza peršuna
- nekoliko lista lovora
- so i biber po ukusu
- 1 kašičica crvene paprike
Priprema:
- Ribu očistite, pa je iseckajte na manje komade (oko 5-6 cm). Ako koristite filete, možete ih iseći i na manje komade.
- Očistite i sitno iseckajte crni luk, šargarepu, krompir i beli luk. Paradajz oljuštite (ako želite) i sitno iseckajte.
- U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje. Dodajte crni luk i pržite ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu i beli luk i pržite još nekoliko minuta.
- Dodajte iseckani paradajz (ili paradajz pire), crvenu papriku i lovorov list. Nakon toga, prelijte sve bujonom ili vodom i pustite da provri. Nakon toga smanjite temperaturu i kuvajte još 10-15 minuta da povrće omekša.
- U šerpu stavite komade ribe. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte vino, ako koristite, i kuvajte na laganoj vatri oko 20-30 minuta, dok riba ne bude skuvana, a svi ukusi se fino ne povežu. Po potrebi, dodajte još malo tečnosti (vode ili bujona).
- Na kraju, dodajte sitno iseckan peršun i, po želji, sok od limuna za osvežavajući ukus.
- Riblju čorbu poslužite vruću, uz kriške hleba, po želji. Prijatno!
Saveti:
- Ukoliko želite jači ukus čorbe, možete dodati malo čilija ili kašiku senfa.
- Što se više podgreva, to je riblja čorba ukusnija jer svi ukusi postanu još intenzivniji.