Belmuž – nalazi se na 3. mestu najboljih po izboru portala Taste Atlas, a evo kako se pravi
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče sa planina jugoistočne Srbije, a koji se sprema od kvalitetnog mladog sira i kukuruznog brašna. Iako po sastavku podseća na kačamak., od njega se razlikuje u načinu pripreme i teksturi, koja je znatno tečnija i mekša.
Iako jednostavnog sastava, reč je o izuzetno bogatom i zasitnom jelu, koje je odličan izbor kada vam je potreban jak, topao doručak. U nastavku pogledajte kako ga lako možete pripremiti kod kuće:
Belmuž
Sastojci:
- 1 kg kvalitetnog mladog, neslanog sira (može ovčji ili kravlji)
- 400 g kukuruznog brašna
Priprema:
- U posudu sa debljim dnom stavite sir i na laganoj vatri mešajte dok se ne rastopi i ne počne da se pretvara u končiće.
- Dodajte brašno, pa mešajte dok masnoća iz sira ne izađe na površinu. Trebalo bi da dobijete jelo koje podseća na kačamak, s tim što je mekše konzistencije i što se razvlači.
- Jedite vruće, Prijatno!