Mafini sa čokoladom – brz i jednostavan recept da uvek ispadnu savršeno
Mafini sa čokoladom su uvek odlična opcija kada vam se jede nešto sočno i slatko. Spremaju se brzo i lako, pa su kao takvi savršeni za doručak, užinu ili desert. U nastavku pogledajte jednostavan recept za mafine sa čokoladom koji uvek ispadnu savršenu, a koje, po želji, možete obogatiti raznim dodacima po svom ukusu:
Mafini sa čokoladom
Sastojci:
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 2 jajeta
- 240 ml mleka
- 100 ml ulja (biljnog ili suncokretovog)
- 1 kašičica vanilin šećera
- 150 g tamne ili mlečne čokolade (iseckane na sitne komadiće)
- 50 g čokoladnih kapljica (opciono, za dodatnu čokoladnu teksturu)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Pripremite pleh za mafine sa papirnim korpicama ili ga lagano premažite uljem i pospite brašnom.
- U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so, pa dobro pomešajte sve suve sastojke.
- U drugoj činiji umutite jaja, pa dodajte mleko, ulje i vanilin šećer i dobro sjedinite sve tečne sastojke.
- Postepeno dodajte tečne sastojke u suve, mešajući lagano špatulom ili varjačom. Mešajte samo dok se ne povežu — nemojte preterivati, da mafini ne bi bili suviše tvrdi, već lagani i vazdušasti.
- Na kraju, umešajte iseckanu čokoladu (i čokoladne kapljice, ako koristite) i lagano promešajte da se čokolada fino rasporedi u smesi.
- Smesu rasporedite u pripremljene kalupe, punite ih otprilike do 2/3, jer mafini narastaju tokom pečenja.
- Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu i pecite 18–20 minuta, ili dok čačkalica koja se ubode u sredinu ne izađe suva i čista.
- Ostavite mafine da se ohlade u kalupu 5 minuta, a zatim ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade, poslužite uz omiljeni napitak i uživajte!
Saveti:
- Ako želite da mafini sa čokoladom budu još bogatiji, možete dodati i malo kisele pavlake ili jogurta u testo.
- Umesto tamne čokolade, možete koristiti mlečnu čokoladu ili čak čokoladu sa lešnicima za još slojevitiji ukus i hrskavu notu.
- Po želji, možete dodati i orahe, lešnike ili suvo grožđe za dodatnu teksturu.
- Mafini sa čokoladom savršeni su i uz dodatak višanja ili malina koje odlično idu uz čokoladu. Prijatno!
No Comment! Be the first one.