Kukiz sa čokoladom i orasima – recept za najbolje domaće keksiće koji su kao stvoreni za kafu ili čaj
Kukiz su hrskavi domaći keksići, koji se prave od putera, brašna, jaja i raznih dodataka, a najčešće čokolade, orašastih plodova ili suvog voća. Prhki i karamelizovani, ovi keksići se tope u ustima, a uz kafu, čaj ili mleko mogu biti odlična užina ili desert.
Kukiz koje vam danas preporučujemo prošarani su čokoladnim kapljicama i seckanim orasima, što im daje ne samo zanimljivu teksturu, već i divan, bogat ukus. U nastavku pogledajte kako ih lako i brzo možete napraviti kod kuće:
Kukiz sa čokoladom i orasima
Sastojci:
- 1 šolja putera, omekšanog
- 1 šolja belog šećera (za slatkoću)
- 1 šolja smeđeg šećera (za karamelizovan ukus)
- 2 velika jajeta
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kašičice vrele vode
- ½ kašičice soli
- 3 šolje višenamenskog brašna
- 2 šolje čokoladnih kapljica ili seckane crne čokolade
- 1 šolja seckanih oraha
Priprema:
- Puter i jaja izvadite iz frižidera kako bi puter malo omekšao, a jaja bila na sobnoj temperaturi.
- Zagrejte rernu na 180 stepeni C.
- Umutite puter, beli šećer i smeđi šećer električnim mikserom u velikoj posudi dok ne postanu glatka i penasta smesa.
- Zatim umutite jedno po jedno jaje, pa umešajte vanilu.
- Na kraju dodajte brašno, komadiće čokolade i orahe.
- Pleh za pečenje obložite pek papirom, pa na njega kašikom vadite smesu i raspoređujte sa razmakom od 5 cm jer će kukiz lepo da narastu.
- Pecite u zagrejanoj rerni dok ivice lepo ne porumene, oko 10 minuta.
- Kratko ohladite u plehu pre nego što ih izvadite i složite na tacnu ili u hermetičku teglu za keksiće.
- Možete ih jesti odmah, uz kafu ili čaj, ili čuvati u zatvorenoj tegli i grickati po želji. Prijatno!
Izvor: allrecipes
No Comment! Be the first one.