Krem od pistaća – recept koji ćete želeti da sačuvate
Krem od pistaća u poslednje vreme ušunjao se u naše kuhinje i nametnuo kao jedan pravi delikates kome je teško odoleti. Bilo da ga jedete samostalno ili kao deo slatkih peciva, torti i drugih poslastica, ovaj krem neodoljive arome topi se u ustima i uživanje u slatkišima podiže na potpuno novi nivo.
No, ovaj sve popularniji slatkiš vrlo lako možete pripremiti kod kuće, a mi vam u nastavku otkrivamo kako:
Krem od pistaća
Sastojci:
- 150 g oljuštenih pistaća (možete kupiti već očišćene)
- 180 ml punomasnog mleka
- 100 g bele čokolade
- 30 g slanog putera
- 1 kašika šećera u prahu
Priprema:
- Za početak prokuvajte pistaće kratko – 3 do 4 minuta, da omekšaju.
- Zatim ih dobro ocedite, izbrišite čistom kuhinjskom krpom i dobro protrljajte kako biste im skinuli opnicu. Ovaj korak učiniće da vaš krem od pistaća ima lepu zelenu boju, bude gladak i da nema gorkast ukus.
- Ovako pripremljene pistaće sipajte u secko, blender ili multipraktik, pa dodajte šećer u prahu i malo mleka. Blendajte oko 5 minuta dok se pistaći ne pretvore u glatku pastu, uz povremeno otvaranje aparata i struganje naslaga pistaća sa ivica.
- U međuvremenu, na pari otopite belu čokoladu sa puterom i ostatkom mleka, povremeno mešajući. Kad se čokolada skroz otopi, sklonite sa vatre.
- Ovu smesu dodajte pasti od pistaća u blender, pa sve dobro blendajte još nekoliko minuta dok ne dobijete savršeno svilenkast i homogen krem od pistaća.
Ovaj ukusan domaći krem možete jesti samostalno, mackati ga na hleb ili keksiće, ili pak koristiti za pripremu raznih poslastica, torti, sladoleda, kao punjenje za slatka peciva i slično. Uživajte!
Napomene:
- Za ovaj recept koristite isključivo sirove neslane pistaće.
- Ovako pripremljen krem od pistaća možete čuvati u frižideru do 7 dana, u hermetički zatvorenoj tegli.