• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Sarma
Sarma, foto: Shutterstock

Greške u kuhinji koje se ne opraštaju: Da li se meso dinsta pre nego što se mota sarma?

CityMagazine
15.12.2024. 3 min Recepti

Sarma može da bude pravo gastro uživanje samo ako je napravite kako treba. Idealan obrok koji možete da skuvate u nedelju i imate ručak za još dva dana.

Nije potrebno veliko znanje za ovo čuveno jelo, ali ipak detalji mogu da odrede da li će biti ukusna kao ona koju ste jeli kod bake ili ne.

U ovom tekstu vam donosimo recept i smernice za greške koje možda pravite pa vam zbog toga jelo ispada loše.

Evo starinskog recepta za sarmu, uz objašnjenje da li se meso dinsta pre uvijanja i koje su najčešće greške pri pravljenju.

Sarma, stari recept

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg)
500 g mlevenog mesa (najčešće mešavina svinjetine i govedine)
1 glavica crnog luka
1 veza peršuna
1 šolja pirinča
1 jaje
1 kašičica crvene paprike (po želji)
So i biber po ukusu
2-3 lista lovora
200 ml paradajz sosa (ili 2-3 paradajza isečena na kockice)
100 ml ulja ili svinjske masti
1 litar vode (ili po potrebi)
1 kašičica sušenog majčine dušice (po želji)

Priprema:

Priprema fila:
U velikom tiganju zagrejte malo ulja ili masti i propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne postane sivo i dobro se uprži.
Dodajte crvenu papriku, so, biber, majčinu dušicu (ako koristite) i sitno iseckan peršun.
Umesite sve sastojke, a zatim dodajte oprani pirinač i jaje. Dobro promešajte da svi sastojci budu ravnomerno raspoređeni. Ako je fil pregust, možete dodati malo vode.

Priprema kupusa:
Ako je kupus preslan, isperite ga hladnom vodom. Ako su listovi previše čvrsti, možete ih kratko blanširati u ključaloj vodi.
Odvajajte listove kupusa i, ako su previše debeli, iseckajte ih sa strane kako bi lakše omotali fil.

Uvijanje sarme:
Na svaki list kupusa stavite malu količinu fila i uvijte u oblik sarme, pazeći da ivice listova sa strane budu savijene ka unutra kako bi fil ostao zatvoren.
Sarmu slagati u veliki lonac, počinjući sa slojem kupusa na dnu, pa redom sarmama. Ako imate nekoliko slojeva, na vrhu svakog sloja stavite nekoliko lovorovih listova.

Kuvanje sarme:
Na vrh sarmi stavite ostatak paradajz sosa ili iseckan paradajz.
Prelijte vodom, tako da sve sarmice budu pokrivene, i kuvajte na tihoj vatri oko 2-3 sata. Povremeno proverite nivo tečnosti i po potrebi dodajte vodu.
Po želji, možete staviti malo ulja ili masti da sarmama daju još bogatiji ukus.

Da li se meso dinsta pre uvijanja?

U tradicionalnom receptu za sarmu, meso se obično ne dinsta pre nego što se uvije u kupus. Sastojci u filu (meso, pirinač, začini) se samo proprže u tiganju kako bi meso bilo dobro obrađeno, a pirinač delimično omekšao. Glavni proces kuvanja se dešava dok sarmice lagano kuvate u loncu.


Najčešće greške pri pravljenju sarme:

Previše ili premalo pirinča – Ako stavite previše pirinča, sarmice mogu postati previše suve, dok premalo pirinča može dovesti do toga da meso nije povezano i da fil bude previše tečan.
Meso nije dovoljno proprženo – Ako meso nije dovoljno proprženo, može se desiti da ostane “sirovo” u sarmi, a fil može biti previše masan.
Nedostatak začina – Sarmama nedostaje bogatog ukusa ako se ne dodaju dovoljni začini, poput crvene paprike, bibera i majčine dušice. Mnogi ljudi ne stavljaju dovoljno začina, pa sarmama nedostaje dubok ukus.
Kupus je preslan ili previše kiseo – Previše slan kupus može učiniti da sarmama bude previše slano, dok suviše kiseo može uticati na ukus. Dobro je da, ako kupus ima previše soli, operete listove pre nego što ih upotrebite.
Kuvanje na previše jakoj vatri – Sarmu je potrebno polako kuvati na tihoj vatri. Ako kuvate na previše jakoj vatri, sarmice mogu da se raspadnu, a ukus neće biti bogat.

Sarma je jelo koje zahteva strpljenje i pažnju, ali kada se sve uradi kako treba, rezultat je prelep, bogat i ukusan obrok.

Oznake:

sarma

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Breskvice
Prethodni

Breskvice, recept za kolače koje su pravile bake

Svi vole da je jedu, a malo ko zna kako se pravilno seče Karađorđeva šnicla: Ovako nema šanse da se isflekate
Sledeći

Svi vole da je jedu, a malo ko zna kako se pravilno seče Karađorđeva šnicla: Ovako nema šanse da se isflekate

Sledeći
Svi vole da je jedu, a malo ko zna kako se pravilno seče Karađorđeva šnicla: Ovako nema šanse da se isflekate
18.12.2024.

Svi vole da je jedu, a malo ko zna kako se pravilno seče Karađorđeva šnicla: Ovako nema šanse da se isflekate

Prethodni
14.12.2024.

Breskvice, recept za kolače koje su pravile bake

Breskvice

One Comment

  1. Nevenka kaže:
    22.12.2025. u 19:25

    Nikad ne pržim meso za sarmu,nema potrebe! Ovde piše da je po receptu naših baka,ma da,baš su bake stavljale majčinu dušicu i na svaki red lovorov list.Nepotrebno je i jedno i drugo,jer preuzme miris i gubi se pravi miris sarme! Takođe je potrebno sitno iseckati suve slanine…propržiti je na masti(ako imate)ako ne …onda na ulju,dodati u meso…daje fantastičan šmek.Mora se staviti suvih rebara i slanine,tada je sarma kako treba,bez toga to je ništa,.Sarma se slaže u krug,sredina ostaje prazna,slaže se red po red,u sredinu se stave rebra i slanina,pokrije se odozgo celim listovima,pritisne plitkim tanjirom okrenutim na dole…da se sarma ne pomera,kada prokuva,smanji se temp.ostavi da krčka…naj manje 3h.Naravno,u međuvremenu treba dolivati vodu,šerpu ili lonac okretati malo desno malo levo da ne zagori…bez obzira što se na dno stavlja isečen kupus.Uvek na dno stavite isečen kupus umesto celih listova,voda lakše probije do dna,ako su celi listovi a svakako pritisnuti sarmama ,veća je mogućnost da vam zagori…pre nego što prokuva.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

8 putnik
„Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
CityMagazine
bend gutalax
Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
CityMagazine
brain rot
Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
CityMagazine
„Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
„Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
CityMagazine
najbolji filmovi 2025
Ovo su najbolji filmovi 2025. : Neke ste voleli, neke niste podnosili, ali o svima se cele godine pričalo
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖