Ova supa od pečuraka ima tajni sastojak od kog satima nećete biti gladni
Supa je uvek dobrodošla hrana na trpezi, naročito po ovako hladnom vremenu, ali često joj moramo dodati ponešto da bismo duže bili siti.
Gusta supa od pečuraka može se napraviti i bez uobičajenih namirnica s mlečnim mastima poput mleka, pavlake i sira. Gustoću supi daće i kuvani krompir – hrana s najvišim indeksom sitosti, piše Punkufer.
Pojam indeks sitosti razvijen je sredinom 90-ih godina prošlog veka u studiji Univerziteta u Sidneju. Cilj studije je bio otkriti koja nas hrana čini najduže sitima, a pokazalo se da je to kuvani ili pečeni krompir.
Kuvani krompir tajni je sastojak i ove guste supe od pečuaraka nakon koje nećete biti gladni satima.
Da biste napravili ovo jelo bez glutena i mlečnih masti biće vam potrebne šitake gljive i šampinjoni, nešto luka, stabljika celera, bilja i začina.
Gusta supa od pečuraka – sastojci:
- 1 l bujona od povrća
- 500 g šampinjona
- 450 g krompira
- 300 g šitake gljiva
- 125 ml suvog šerija
- 3 stabljike celera
- 3-4 češnja belog luka
- 2 čajne kašičice šeri sirća ili balzamika
- 1 luk
- ½ čajne kašičice sušene majčine dušice
- so i biber po ukusu
- biljno ulje po ukusu
Priprema:
- U loncu zagrejte nešto ulja pa na njemu propržite sitno naseckani luk i stabljike celera, posolite i zabiberite. Dinstajte povrće oko tri do četiri minuta dok ne omekša. Dodajte naseckani beli luk, promešajte i dinstajte još pola minuta.
- Sipajte suvi šeri. Dodajte naseckane šampinjone i šitake. Krčkajte sve zajedno još pet minuta.
- Sipajte bujon od povrća i oguljeni krompir narezan na manje komade. Kuvajte sve zajedno oko 20 minuta, odnosno dok se krompir ne skuva do kraja. Začinite majčinom dušicom.
- Štapnim blenderom napravite gustu supu. U nju dodajte sirće i so i biber po želji.
- Ukrasite začinskim biljem po želji i poslužite. Deo gljiva možete zasebno prepržiti u tiganju i poslužiti kao dekoraciju. Možete dodati i tucanu papriku ili čili po želji.