• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Znate li šta je medžganik? Karađorđevo omiljeno jelo koje se sprema od dva najjeftinija sastojka
Foto: Shutterstock/MariaKovaleva

Znate li šta je medžganik? Karađorđevo omiljeno jelo koje se sprema od dva najjeftinija sastojka

Ivana Milošević
22.01.2025. 2 min Recepti

Hranljiv i jeftin, pasulj je bio jedna od najkorišćenijih namirnica i naši preci kuvali su ga barem jednom nedeljno. Pravio se u raznim varijantama, a jedna pomalo zaboravljena je medžganik, poznatiji kao papula ili meljani pasulj.

Papula, ili medžganik, kako ga zovu u Rasinskom okrugu, jelo je koje se spremalo od davnina, a veruje se da je bilo Karađorđevo omiljeno jelo. To je dobro raskuvan, pa izgnječen pasulj, koji je Karađorđe nosio o pojasu u pljosnatoj drvenoj posudi sa poklopcem. Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

Na salašima se posna papula pripremala i za Badnje veče, a i dan danas se u mnogim domovima sprema kao predjelo na posnim slavama. Za ovo jelo treba vam samo par osnovnih sastojaka koje svi uvek imate u kuhinji.

Znate li šta je medžganik? Karađorđevo omiljeno jelo koje se sprema od dva najjeftinija sastojka
Foto: Shutterstock/Mialcas

Sastojci:

500 grama belog pasulja tetovca
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 dl ulja
aleva paprika
biber
so

Priprema:

Potopite beli pasulj u vodu da prenoći. Ocedite ga, staviti drugu vodu da se kuva, kad provri ponovo ocediti. Prelijte novom mlakom vodom i nastavite sa kuvanjem. Skuvan pasulj procedite i ispasirajte.

Pasulj začinite solju i biberom, dodajte malo vode u kojoj se kuvao i izmiksajte, kako biste dobili finu glatku masu.

Očistite i sitno iseckajte crni luk i beli luk. Propržite ih na ulju a zatim dodajte izmiksan pasulj. Ukoliko ne volite beli luk možete i bez njega da pripremite ovo jelo.

Promešajte, kratko propržite i dodajte dve kašičice aleve paprike. Vodite računa da paprika ne pregori jer će poprimiti gorak ukus. Papula se služi hladna. Servira se na tacni ili u malo dubljoj posudi sa mladim crnim lukom ili kiselim kupusom. Pržene kriške kvalitetne slanine su odlična kombinacija uz ovo lepo, starinsko jelo.

Prijatno!

Oznake:

medžanikmeljani pasuljpapulapasulj

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

supa pečurke
Prethodni

Ova supa od pečuraka ima tajni sastojak od kog satima nećete biti gladni

pomfrit
Sledeći

Pomfrit vam je gnjecav? Ovo su 2 ključna trika koja garantuju hrskavost

Sledeći
pomfrit
26.01.2025.

Pomfrit vam je gnjecav? Ovo su 2 ključna trika koja garantuju hrskavost

Prethodni
19.01.2025.

Ova supa od pečuraka ima tajni sastojak od kog satima nećete biti gladni

supa pečurke

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine
    Tymock
    DA SE P(L)OČASTIMO: Poezija je rokenrol, a Tymock ima jedno od najoriginalnijih izdanja godine
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖