Znate li šta je medžganik? Karađorđevo omiljeno jelo koje se sprema od dva najjeftinija sastojka
Hranljiv i jeftin, pasulj je bio jedna od najkorišćenijih namirnica i naši preci kuvali su ga barem jednom nedeljno. Pravio se u raznim varijantama, a jedna pomalo zaboravljena je medžganik, poznatiji kao papula ili meljani pasulj.
Papula, ili medžganik, kako ga zovu u Rasinskom okrugu, jelo je koje se spremalo od davnina, a veruje se da je bilo Karađorđevo omiljeno jelo. To je dobro raskuvan, pa izgnječen pasulj, koji je Karađorđe nosio o pojasu u pljosnatoj drvenoj posudi sa poklopcem. Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.
Na salašima se posna papula pripremala i za Badnje veče, a i dan danas se u mnogim domovima sprema kao predjelo na posnim slavama. Za ovo jelo treba vam samo par osnovnih sastojaka koje svi uvek imate u kuhinji.

Sastojci:
500 grama belog pasulja tetovca
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 dl ulja
aleva paprika
biber
so
Priprema:
Potopite beli pasulj u vodu da prenoći. Ocedite ga, staviti drugu vodu da se kuva, kad provri ponovo ocediti. Prelijte novom mlakom vodom i nastavite sa kuvanjem. Skuvan pasulj procedite i ispasirajte.
Pasulj začinite solju i biberom, dodajte malo vode u kojoj se kuvao i izmiksajte, kako biste dobili finu glatku masu.
Očistite i sitno iseckajte crni luk i beli luk. Propržite ih na ulju a zatim dodajte izmiksan pasulj. Ukoliko ne volite beli luk možete i bez njega da pripremite ovo jelo.
Promešajte, kratko propržite i dodajte dve kašičice aleve paprike. Vodite računa da paprika ne pregori jer će poprimiti gorak ukus. Papula se služi hladna. Servira se na tacni ili u malo dubljoj posudi sa mladim crnim lukom ili kiselim kupusom. Pržene kriške kvalitetne slanine su odlična kombinacija uz ovo lepo, starinsko jelo.
Prijatno!