• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ovu biljku je skoro nemoguće ubiti, a daje cvetove koji će posebno ukrasiti vaš vrt
Foto: Alexander Gixt / Alamy / Profimedia

Ovu biljku je skoro nemoguće ubiti, a daje cvetove koji će posebno ukrasiti vaš vrt

CityMagazine
19.04.2025. 2 min Priroda

Japanska dunja je dekorativni grm poreklom iz istočne Azije, poznata po prelepim cvetovima koji se javljaju već početkom proleća, pre nego što se listovi razviju. Zbog svoje lepote i otpornosti, veoma je cenjena u vrtlarstvu.

Iako nije previše zahtevna za gajenje, postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu. Najbolje uspeva na sunčanom ili delimično osenčenom mestu. Ne bira mnogo kada je u pitanju zemljište, ali najlepše napreduje u plodnoj i dobro dreniranoj zemlji. Otporna je na mraz, visoke temperature i sušu, što je čini zahvalnom biljkom za uzgoj u različitim klimatskim uslovima, prenosi tportal.hr.

Sadnja i osnovna nega

Najbolje je saditi je u rano proleće ili u jesen. Iskopajte rupu duplo veću od korenovog sistema, pa zemlji dodajte organsku materiju i malo đubriva kako biste obezbedili dobar start biljci.

Iako podnosi sušu, tokom prve godine nakon sadnje važno je redovno zalivanje dok se biljka ne primi. Tokom sezone, prihranjujte je tri puta godišnje – u proleće azotnim đubrivom, a leti i u jesen đubrivima bogatim kalijumom i fosforom.

Posle cvetanja, obavezno je orezivanje. Bočne grane skratite na dva do tri pupoljka, a preguste grane proredite kako biste zadržali lep oblik grma. U hladnijim krajevima, preporučuje se malčiranje oko korena tokom zime radi dodatne zaštite.

Razmnožavanje i plodovi

Japanska dunja se može razmnožavati semenom, reznicama ili položenicama. Reznice se uzimaju krajem leta ili početkom jeseni, dužine od 10 do 15 cm.

Zanimljivo je da japanska dunja daje plodove koji podsećaju na male zlatnožute jabuke. Iako su veoma tvrdi i trpki, jestivi su i najčešće se koriste za pripremu džemova, kompota i likera, jer imaju izuzetnu aromu. Plodovi sazrevaju kasno u jesen i bogati su hranljivim sastojcima – naročito vitaminom C, pektinom i organskim kiselinama.

Oznake:

biljkacveće

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Dekupaž tehnika farbanja jaja: Umetnost uz pomoć salveta
Prethodni

Dekupaž tehnika farbanja jaja: Umetnost uz pomoć salveta

Zašto se na Uskrs kucamo jajima?
Sledeći

Zašto se na Uskrs kucamo jajima?

Sledeći
Zašto se na Uskrs kucamo jajima?
20.04.2025.

Zašto se na Uskrs kucamo jajima?

Prethodni
18.04.2025.

Dekupaž tehnika farbanja jaja: Umetnost uz pomoć salveta

Dekupaž tehnika farbanja jaja: Umetnost uz pomoć salveta

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖