• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ovu biljku je skoro nemoguće ubiti, a daje cvetove koji će posebno ukrasiti vaš vrt
Foto: Alexander Gixt / Alamy / Profimedia

Ovu biljku je skoro nemoguće ubiti, a daje cvetove koji će posebno ukrasiti vaš vrt

CityMagazine
19.04.2025. 2 min Priroda

Japanska dunja je dekorativni grm poreklom iz istočne Azije, poznata po prelepim cvetovima koji se javljaju već početkom proleća, pre nego što se listovi razviju. Zbog svoje lepote i otpornosti, veoma je cenjena u vrtlarstvu.

Iako nije previše zahtevna za gajenje, postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu. Najbolje uspeva na sunčanom ili delimično osenčenom mestu. Ne bira mnogo kada je u pitanju zemljište, ali najlepše napreduje u plodnoj i dobro dreniranoj zemlji. Otporna je na mraz, visoke temperature i sušu, što je čini zahvalnom biljkom za uzgoj u različitim klimatskim uslovima, prenosi tportal.hr.

Sadnja i osnovna nega

Najbolje je saditi je u rano proleće ili u jesen. Iskopajte rupu duplo veću od korenovog sistema, pa zemlji dodajte organsku materiju i malo đubriva kako biste obezbedili dobar start biljci.

Iako podnosi sušu, tokom prve godine nakon sadnje važno je redovno zalivanje dok se biljka ne primi. Tokom sezone, prihranjujte je tri puta godišnje – u proleće azotnim đubrivom, a leti i u jesen đubrivima bogatim kalijumom i fosforom.

Posle cvetanja, obavezno je orezivanje. Bočne grane skratite na dva do tri pupoljka, a preguste grane proredite kako biste zadržali lep oblik grma. U hladnijim krajevima, preporučuje se malčiranje oko korena tokom zime radi dodatne zaštite.

Razmnožavanje i plodovi

Japanska dunja se može razmnožavati semenom, reznicama ili položenicama. Reznice se uzimaju krajem leta ili početkom jeseni, dužine od 10 do 15 cm.

Zanimljivo je da japanska dunja daje plodove koji podsećaju na male zlatnožute jabuke. Iako su veoma tvrdi i trpki, jestivi su i najčešće se koriste za pripremu džemova, kompota i likera, jer imaju izuzetnu aromu. Plodovi sazrevaju kasno u jesen i bogati su hranljivim sastojcima – naročito vitaminom C, pektinom i organskim kiselinama.

Oznake:

biljkacveće

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Dekupaž tehnika farbanja jaja: Umetnost uz pomoć salveta
Prethodni

Dekupaž tehnika farbanja jaja: Umetnost uz pomoć salveta

Zašto se na Uskrs kucamo jajima?
Sledeći

Zašto se na Uskrs kucamo jajima?

Sledeći
Zašto se na Uskrs kucamo jajima?
20.04.2025.

Zašto se na Uskrs kucamo jajima?

Prethodni
18.04.2025.

Dekupaž tehnika farbanja jaja: Umetnost uz pomoć salveta

Dekupaž tehnika farbanja jaja: Umetnost uz pomoć salveta

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖