• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tradicionalni makedonski pinđur – recept za domaći namaz od pečenih paprika i patlidžana
Pinđur, foto: Uros Zunic / Alamy / Profimedia

Tradicionalni makedonski pinđur – recept za domaći namaz od pečenih paprika i patlidžana

CityMagazine
25.09.2025. 2 min Recepti

Pinđur je jedan od najpoznatijih makedonskih namaza – aromatičan, ukusan i savršen kao dodatak hlebu, mesu ili kao deo svakog obroka. Ako tražite autentičan recept za makedonski pinđur, na pravom ste mestu.

Ovaj domaći namaz od pečene paprike, patlidžana i paradajza će vas osvojiti intenzivnim ukusom Balkana.

Sastojci za pinđur:

6 velikih crvenih paprika

3 srednja patlidžana

4–5 zrelih paradajza

3 čena belog luka

1 mala kašika soli

1/2 kašičice šećera

4–5 kašika maslinovog ili suncokretovog ulja

1 kašika vinskog sirćeta (po želji)

svež peršun za dekoraciju

Priprema domaćeg makedonskog pinđura

  1. Pečenje paprike i patlidžana

Operite i osušite paprike i patlidžane.

Pecite paprike i patlidžane u rerni ili na roštilju dok koža ne postane tamna i ne odvaja se lako.

Stavite pečeno povrće u činiju i pokrijte kuhinjskom krpom 10 minuta – lakše se ljušti.

  1. Ljuštenje i seckanje povrća

Oljuštite kožu sa paprika i patlidžana.

Izvadite semenke iz paprika i iseckajte ih na manje komade.

Paradajz blanširajte (zarežite vrh, prelijte vrelom vodom, pa stavite u hladnu) i oljuštite, potom iseckajte.

  1. Mešanje namaza

U velikoj činiji pomešajte paprike, patlidžan i paradajz.

Dodajte sitno seckan beli luk, so, šećer i ulje.

Po želji dodajte malo vinskog sirćeta za osvežavajuću notu.

  1. Odležavanje i serviranje

Ostavite pindjur da odstoji najmanje dva sata u frižideru – ukusi će se bolje prožeti.

Poslužite uz svež hleb, pečeno meso, krompir ili kao dodatak sendvičima.

Dekorišite svežim peršunom.

Saveti za najbolji pindjur:

Koristite sveže, zrele paprike i paradajz – kvalitet povrća čini razliku.

Za pikantniju verziju dodajte sitno seckanu ljutu papričicu.

Dodajte ulje postepeno i mešajte dok ne dobijete kremastu, ali teksturom bogatu smesu.

Pinđur je idealan za sve prilike – od zimskih večeri, pripreme zimnice, do svakodnevnih obroka kada želite ukusan i zdrav namaz.

Ovaj domaći makedonski pinđur recept je jednostavan, moderan i zadržava autentičnu aromu Balkana.

Oznake:

pinđur

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Čeka nas Belgrade Wine Week, evo šta ne treba da propustite
Prethodni

Čeka nas Belgrade Wine Week, evo šta ne treba da propustite

Leblebije za poneti: Jednostavan obrok za posao
Sledeći

Leblebije za poneti: Jednostavan obrok za posao

Sledeći
Leblebije za poneti: Jednostavan obrok za posao
26.09.2025.

Leblebije za poneti: Jednostavan obrok za posao

Prethodni
24.09.2025.

Čeka nas Belgrade Wine Week, evo šta ne treba da propustite

Čeka nas Belgrade Wine Week, evo šta ne treba da propustite

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖