Cezar salata: Klasik koji je nastao slučajno
Postoji malo jela koja su toliko popularna širom sveta, a da su nastala sasvim slučajno — jedno od njih je i čuvena Cezar salata. Iako ime asocira na antički Rim, ova salata zapravo potiče iz Meksika. Prvi put ju je pripremio Cesare Cardini, italijanski kuvar i vlasnik restorana u Tijuanai, davne 1924. godine. Legenda kaže da je te večeri kuhinji ponestalo namirnica, a Cardini je od onoga što je imao pri ruci — zelene salate, parmezana, jaja i prepečenog hleba — smislio recept koji će ući u istoriju.
Gosti su bili oduševljeni jednostavnošću i svežinom, a priča o neobičnoj salati brzo se proširila preko granice, sve do Kalifornije i ostatka sveta. Danas se Cezar salata poslužuje u restoranima od Njujorka do Tokija, a njen prepoznatljiv preliv sa sardelama i parmezanom čini je neodoljivom i u modernim varijantama.
Recept za klasičnu Cezar salatu
Sastojci (za 2 osobe):
1 glavica romane salate (ili mešavina zelene salate)
2 kriške starijeg hleba (za krutone)
2 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
2 kašike rendisanog parmezana
Za dresing:
1 jaje ili 1 kašika majoneza
1 kašičica dijon senfa
1 kašičica Worcestershire sosa
1 čen belog luka
2 fileta sardele (danas svi umesto ribe koriste piletinu, 100 gr je dovoljno na ovu količinu)
sok od pola limuna
3 kašike maslinovog ulja
so i biber po ukusu
Priprema:
Hleb se isecite na kockice, prepecite na maslinovom ulju i utrljanom belom luku dok ne postane zlatast i hrskav. U velikoj činiji se sjedine oprani listovi salate i parmezan.
Za dresing, sve sastojke se sjedine u blenderu ili se ručno dobro umute dok se ne dobije glatka, kremasta smesa. Preliv se doda preko salate neposredno pre serviranja, pa se sve nežno promeša.
Po želji se može dodati grilovana piletina, slanina ili kuvano jaje, ali osnova ostaje ista — jednostavna, sveža i neodoljivo kremasta.
Savršena za lagani ručak ili večeru, Cezar salata ostaje dokaz da i od najskromnijih sastojaka može nastati svetski klasik.

Trenutno nema komentara! Budite prvi