• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
cezar salata
Foto: Elena Eryomenko / Shutterstock.com

Cezar salata napunila 100 godina: Ko ju je izmislio i kako glasi pravi recept?

CityMagazine
04.07.2024. 2 min Gourmet

Cezar salata, omiljeno okrepljujuće jelo tokom vrućih letnjih dana, slavi 100. rođendan. Italijanski imigrant Cezar Kardini izumeo je ovaj specijalitet 4. jula 1924. u svom restoranu “Caesar’s Place” u Tihuani u Meksiku.

Navodno je bila veoma sparna noć kada se to dogodilo i Kardini se borio da nahrani gomilu novopridošlih Kalifornijaca koji su prešli granicu kako bi pobegli od prohibicije.

Priča kaže da je Kardini tada koristio sastojke koje je imao pri ruci, uključujući ulje s ukusom belog luka, Vorčester sos, limun, jaja i parmezan.

Za razliku od nekih drugih stavki s jelovnika s početka 20. veka, Cezar salata je i dalje popularna.

Bet Forest, profesorka slobodnih umetnosti i primijenjenih studija hrane na Kulinarskom institutu Amerike, rekla je da je trebalo nekoliko godina da Cezar salata postane popularna. Recept za nju nije objavio “Joy of Cooking”, jedan od najpopularnijih američkih kuvara, sve do izdanja iz 1951. godine, piše N1 BiH.

Forest je takođe rekla da je Cezar salata idealna za ‘zapadnjačko’ nepce jer sadrži dve preferirane teksture: hrskavu i kremastu. Žumanci i parmezan takođe su bogati glutaminskom kiselinom, koja salati daje bogat, slan ukus poznat kao “umami”.

“Zadovoljava nas na mnogo hedonističkih načina, a još uvek se osećamo okrijepljeni. Ipak je to salata”, rekla je Forest.

Mnoge varijante Cezar salate daje ovom jelu postojanost, kažu stručnjaci. Kuvari mogu dodati piletinu, suhomesnate proizvode ili losos, umešati kelj ili prokelj i napraviti prelivv od miso paste ili tofua.

Kardini nije bio sklon menjanju svog recept. U intervjuu 1987. godine za “Honolulu Star-Bulletin”, njegova ćerka Roza Kardini rekla je da je njen otac bio vrlo precizan u pripremi svoje kreacije. Koristio je samo nežne, unutrašnje listove salate “Romaine” i ostavio ih cele, s namerom da ih gosti jedu prstima. Kuvao je jaja jedan minut pre nego što ih je dodao, a inćune nije koristio.

Vode se rasprave o poreklu salate

Neki tvrde da je recept zapravo bio od majke Livija Santinija, jednog od Kardinijevih kuvara i kolege italijanskog imigranta. Drugi kažu da je Kardinijev brat Aleks bio začetnik salate, koju je napravio s pastom od limete i inćuna. Aleksova verzija zove se “Airmen’s Salad” jer ju je navodno poslužio pilotima u bazi u San Dijegu.

Forest je rekla da recept takođe podseća na pinzimonio, preliv od maslinovog ulja i limunovog soka koji se koristi kao umak od povrća, ili bagna cauda, ​​ljuti umak od inćuna i belog luka iz regije Pijemont gde je Kardini rođen.

“Caesar’s Restaurant” u Tihuani nije odgovorio na pitanje Asošijeted presa o poreklu salate, ali restoran pominje Santinijevo ime na svojoj veb stranici.

Posao u Tihuani pao je nakon završetka prohibicije, pa je Cezar Kardini preselio svoju porodicu u Los Anđeles 1935. Punili su svoj Cezar dresing u flaše kod kuće pre nego što su konačno osnovali kompaniju “Caesar Cardini Foods Inc”.

Roza Kardini preuzela je porodični posao 1956. nakon očeve smrti. “T. Marzetti”, proizvođač prelivva i umaka, kupio je “Cardini Foods” 1996. i još uviek prodaje prelive marke “Caesar Cardini”.

Recept za klasičnu Cezar salatu možete pronaći OVDE.

Oznake:

cezar salatagodišnjaca

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Starinski recept za tortu "Gradski mačor": Nastala u beogradskoj poslastičarnici, za ime se veže zanimljiva legenda
Prethodni

Starinski recept za tortu “Gradski mačor”: Nastala u beogradskoj poslastičarnici, za ime se veže zanimljiva legenda

Pasulj
Sledeći

Pasulj, tradicionalni recept za omiljeno čorbasto jelo

Sledeći
Pasulj
05.07.2024.

Pasulj, tradicionalni recept za omiljeno čorbasto jelo

Prethodni
29.06.2024.

Starinski recept za tortu “Gradski mačor”: Nastala u beogradskoj poslastičarnici, za ime se veže zanimljiva legenda

Starinski recept za tortu "Gradski mačor": Nastala u beogradskoj poslastičarnici, za ime se veže zanimljiva legenda

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Goran Bregović
    Goran Bregović je bio “bitanga”, a ona je bila princeza: Ovoj lepotici je popularni bend posvetio svoj veliki hit
    CityMagazine
    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine
    elio
    Zoe Saldana na svetskoj premijeri letnjeg hita „Elio”
    CityMagazine
    ФOMO
    Фomo vas poziva na još jedan Matinée! Zvezda svetskih bina La La u Beogradu!
    CityMagazine
    feničanska šema
    Da li je ovo najpolitičkije izdanje kralja hipsterskog filma: Gledao sam film “Feničanska šema”
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖