• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Starinski recept za tortu "Gradski mačor": Nastala u beogradskoj poslastičarnici, za ime se veže zanimljiva legenda
Foto: Screenshot/Youtube/Deda Miletova Kuhinja

Starinski recept za tortu “Gradski mačor”: Nastala u beogradskoj poslastičarnici, za ime se veže zanimljiva legenda

CityMagazine
29.06.2024. 3 min Recepti

Za tortu “Gradski mačor” i njen naziv veže se zanimljiva legenda, a ovaj dezert spada u kategoriju “starinskih” kolača te je priprema veoma jednostavna.

Recept za ovu tortu pronašli smo na TikTok profilu Deda Miletova kuhinja, a pojašnjeno je i kako je dobila ime. Legenda kaže da je nastala u jednoj poslastičarnici u Beogradu, a da je ime dobila po sećanju na mačka koji je bio redovan gost u njoj.

@dedamiletovakuhinja Ovo je torta koja pored fantasticnog ukusa nosi sa sobom i zanimljivo ime a i legendu koja je prati! Torta spada pod starinske,sastojci su jako jednostavni kao i priprema! Podrzite moj rad lajkom,komentarom i prijavom na kanal! Sastojci: Peku se tri kore,za jednu je potrebno: You need 3 crusts,for one is needed: 4belanca – 4 eggs whites 4kasike secera – 4 tbsp sugar 3 kasike oraha – 3 tbsp walnus 3kasike brasna – 3 tbsp flour Fil: 12 zumanaca – 12 eggs yolks 750ml mleka – 750 ml milk 150gr secera – 150gr sugar 4 kasike brasna 4 tbsp flour 3 kasike gustina – 3 tbsp strech 250gr maslaca ili putera – 250gr butter 100gr cokolade za kuvanje – 100gr chocolate 100gr oraha – 100gr walnuts Za dekoraciju: For decoration: slag- whiped cream Ceo video recept i nacin pripreme mozete pronaci na youtube kanalu deda miletova kuhinja,link je u opisu profila! Full video recipie and preparation proces is on youtube channel Deda Miletova Kuhinja! Link is in Bio! Priprema: Odvojiti belanca od zumanaca. Belanca ulupati u cvrst sneg sa secero. Potom dodati brasno i orahe. To promesati rucno i izliti u pleh precnika 26cm,uz obavezan papir za pecenje. Peci oko 15 min na 180c. Ukupno ispeci tri kore. Brasno i gustim pomesati pa dodati zumanca. Od 750ml mleka dodati oko 100-150ml i dobro umesati mikserom da nema grudvica. Ostatak mleka sipati u serpu i zagrejati. Potom dodati zutu smesu od zumanaca i kuvati dok se ne napravi nesto slicno pudingu. Ostaviti da se ohladi. Potom ulupati maslac i pomesati sa filom. Fil podeliti na tri jednaka dela,u prvi dodati orahe. U drugi cokoladu za kuvanje. Treci ostaje zut. Tortu filovati po zelji,redosled filova je cisto vizualnog karaktera pa kako ko voli. Kad se torta malo stegne premazati je slagom i dekorisati po zelji,najbolje bi bilo hladiti je celu noc. Prijatno! #torta #tortagradskimacor #gradski #macka #macor #food #easyrecipes ♬ original sound – DedaMiletovaKuhinja

Sastojci:

Peku se tri kore, a za jednu je potrebno:

– 4 belanca

– 4 kašike šećera

– 3 kašike oraha

– 3 kašike brašna

Za fil:

– 12 žumanaca

– 750 ml mlijeka

– 150 gr šećera

– 4 kašike brašna

– 3 kašike gustina

– 250 gr maslaca

– 100 gr čokolade

– 100 gr oraha

Za dekoraciju:

– šlag

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca ulupati u čvrst sneg sa šećerom. Potom dodati brašno i orahe. To umutiti ručno i izliti u pleh prečnika 26 cm, uz obavezan papir za pečenje. Peći oko 15 minuta na 180 stepeni. Ukupno ispeći tri kore.


Brašno i gustin pomešati pa dodati žumanca. Od 750 ml mleka dodati 100-150 ml i dobro umutiti mikserom da nema grudvica. Ostatak mleka sipati u šerpu i zagrejati. Potom dodati žutu smesu od žumanaca i kuvati dok se ne napravi slično pudingu. Ostaviti da se ohladi.

Potom ulupati maslac i pomešati s filom. Fil podeliti na tri jednaka dela, u prvi dodati orahe. U drugi čokoladu za kuvanje, a treći ostaje žute boje.

Tortu filovati po željenom redosledu. Kad se torta malo stegne premazati šlagom i dekorisati po želji. Najbolje je hladiti celu noć.

Oznake:

gradski mačortorta

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Slatko od smokava
Prethodni

Slatko od smokava, stari recept naših baka

cezar salata
Sledeći

Cezar salata napunila 100 godina: Ko ju je izmislio i kako glasi pravi recept?

Sledeći
cezar salata
04.07.2024.

Cezar salata napunila 100 godina: Ko ju je izmislio i kako glasi pravi recept?

Prethodni
28.06.2024.

Slatko od smokava, stari recept naših baka

Slatko od smokava

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    the cure
    The Cure objavili album „Mixes Of A Lost World“
    Filip Milosavljević
    elio
    Ko sve pozajmljuje glas u novoj Piksarovoj animaciji „Elio”?
    CityMagazine
    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    CityMagazine
    Goran Bregović
    Goran Bregović je bio “bitanga”, a ona je bila princeza: Ovoj lepotici je popularni bend posvetio svoj veliki hit
    CityMagazine
    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖