Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Novi park u Njujorku je kao nijedan drugi na svetu

AUTOR: CityMagazine 08 Jun, 2021
Novi park u Njujorku je kao nijedan drugi na svetu

Jedan jedinstven park nedavno je otvoren za javnost u Njujorku. On se zove Little Island (Malo ostrvo) i predstavlja savršeno mesto za predah od gradske gužve i impozantnosti građevina u okruženju.

Četvrtastog oblika na talasastoj platformi koja se sastoji od desetina spojenih segmenata koji stoje na stubovima na vodi, ovaj park je trijumf savremenog inženjeringa i kreativnosti. Zbog svoje kompleksnosti, proces izgradnje Malog ostrva trajao je čak osam godina (ako se uzme u obzir i čekanje na građevinsku i druge dozvole).

Foto: Richard Silver

Iza njegovog dizajna stoje dva arhitektonska studija: Heatherwick Studio i Mathews Nielsen Landscape Architects. Njihova ideja bila je da naprave konstrukciju koja će moći da izdrži ekstremne vremenske uslove i jake rečne struje, ali i da učine da ona bude delimično otkrivena, zbog čega se stubovi koji drže park toliko izdižu iznad vode.

Foto: Timothy Schenck

Park je ispresecan vijugavim stazama koje vode do vidikovca, amfiteatra i drugih izdvojenih delova Malog ostrva. Njegovi kreatori su posebno ponosni na biodiverzitet parka. Naime, više od 400 vrsta trava, žbunja, drveća, cveća i drugih biljaka pokriva njegovu površinu.

Foto: Timothy Schenck

Malo ostrvo nalazi se na reci Hadson, nedaleko od zapadne obale Menhetna, s kojom je povezano s dva pešačka mosta. Ako kojim slučajem posetite Njujork u narednom periodu, ne propustite priliku da svratite do ovog nesvakidašnjeg parka, ali ne zaboravite da pre toga rezervišete svoje mesto.

Izvor: My Modern Met
Autor naslovne slike: Timothy Schenck