Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

U Amsterdamu je postavljen prvi most na svetu napravljen uz pomoć 3D štampača

AUTOR: CityMagazine 21 Jul, 2021
U Amsterdamu je postavljen prvi most na svetu napravljen uz pomoć 3D štampača

U četvrtak, 15. jula, holandska kraljica Maksima otvorila je novi most iznad kanala u popularnoj četvrti crvenih fenjera u Amsterdamu. Ono što ovu čeličnu građevinu čini posebnom je činjenica da je to prvi svetski most napravljen uz pomoć 3D štampača.

Ovaj dvanaest metara dug most napravila je kompanija MX3D, a njegov futuristički dizajn delo je Jorisa Larmana. „Ako želite da izgradite estetski dopadljiv most sa neobičnim detaljima koje je teško napraviti na tradicionalan način, 3D štampa se nameće kao dobra tehnologija za tu svrhu“, izjavio je Tim Hurtjens, glavni inženjer u kompaniji MX3D.

Mostom u Amsterdamu moći će da prolaze pešaci i bicikli. Zanimljivo je da su u njega ugrađeni specijalni senzori koji u svakom trenutku mere opterećenje mosta, njegovu temperaturu i nivo vibracije. Prikupljeni podaci će se analizirati u Imperijal koledžu u Londonu i na osnovu njih će istraživači praviti preporuke za nove slične projekte u drugim delovima sveta.

Miša Mos, odbornik u skupštini grada Amsterdama, izjavio je da se nada da će ovaj most u četvrti De Valen privući novu vrstu turista ovom delu grada i tako promeniti percepciju koju ona ima u svetskoj javnosti. Podsećamo vas, ova četvrt je pre svega poznata po legalnoj prostituciji i prodaji marihuane.

Izvor: Design Boom
Izvor fotografija: MX3D