5 najčešćih grešaka kod spremanja bifteka
Ako ste neiskusni u kuvanju, velike su šanse da ste u nekom trenutku osetili veliki pritisak kada je trebalo da testirate svoje veštine, naročito ako je trebalo da spremate obroke za goste. Možda ste potrošili pozamašnu sumu novca za fin komad bifteka u mesari, samo da biste ga doneli kući i lošom pripremom ga učinili nejestivim. Ili ste možda pratili sve prave korake, ali još uvek ne dobijate one posebne ukuse ovog parčeta mesa na koje ste navikli kada naručite biftek u restoranu.
Čak iako ste majstor za kuvanje, vrlo je moguće da pravite sledeće, inače vrlo česte greške u pripremi bifteka, a da toga uopšte niste svesni.
Spremate biftek odmah nakon što ga izvadite iz frižidera
Ono što mnogi ljudi možda ne shvataju je da bifteku morate dati malo vremena da se zagreje na sobnoj temperaturi pre nego što počnete da ga kuvate.
„Ako ga izvučete iz frižidera i odmah krenete da ga spremate, male su šanse da ćete uspeti da učinite da on bude srednje pečen“, kaže Čak Silari, kuvar u ketering servisu Mortadella Head.
„Vrelini iz tiganja je potrebno duže da prodre u meso i stoga je potrebno da se biftek duže prži, što rezultira nedovoljno pečenom unutrašnjošču i preteranom pečenom spoljašnošću mesa“, kaže Debra Rejnford, diplomac Cordon Bleu akademije sa deset godina iskustva u restoranima sa Mišelin zvezdicama širom Evrope. Umesto toga, ona predlaže da „ostavite vaš biftek na sobnoj temperaturi do sat vremena pre kuvanja.“
Stavljate meso u tiganj pre nego što se ulje dovoljno zagreje
Ako odlučite da pržite biftek, treba da budete sigurni da se on pravi na dovoljno visokoj temperaturi.
„Kada pržite biftek, važno je da meso ostvari kontakt sa vrelim tiganjem, jer jedino tako ćete dobiti taj specifični ukus, od koga ide voda na usta“, kaže Rejnford.
Ona takođe tvrdi da je važno izabrati i pravi tip tiganja.
„Koristite tiganj od livenog gvožđa, zagrejte ulje na jakon vatri a zatim stavite biftek u vrelo ulje i pritisnite ga tako da svaki deo njegove površine okrenute ka tiganja u ima kontakt s njim“, predlaže Rejnford.
Stavljate začine na biftek u pogrešnom trenutku
Većina ljudi stavlja začine zajedno sa solju na meso pre početka prženja bifteka. To nije poželjno, jer dati začini mogu izgoreti na visokoj temperaturi u tiganju.
„Ako želim da meso opelemnim različitim ukusima, uzeću u ruku grančicu svežeg začinskog bilja, kao što je, na primer, ruzmarin, i s njime pokupiti sokove iz tiganja i iskoristiti ovako natopljenu grančicu za premazivanje mesa“, kaže Kris Mekdejd, kuvar i suvlasnik restorana Gus’s Chop House.
Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir kada dodajte začine bifteku je da vodite račun da ne stavite so prerano na meso.
„Mnogi ljudi stavljaju so i biber na biftek odmah nakon što ga izvade iz frižidera, ali to je velika greška“, kaže Rasti Hensen, kuvar i autor bloga Hunters Feast, i dodaje: „So izvlači sokove iz mesa, i čini biftek suvim, zbog čega je poželjno da ga posolite neposredno pre nego što ga stavite u tiganj ili odmah kad krene da se prži.“
Prečesto okrećete biftek
Kada spremate biftek u tiganju, možda ćete biti u iskušenju da ga često okrećete kako biste proverili koliko je skuvan. Međutim, kuvari upozoravaju da ne treba preterivati sa okretanjem, jer to zapravo može otežati određivanje nivoa pečenosti vašeg bifteka.
„Jedan od načina da popravite svoje šanse za spremanje ravnomerno pečenog bifteka (bilo kog nivoa pečenosti) je da ga okrenete samo jednom“, kaže Hensen i dodaje: „Stalnim okretanjem, teško je proceniti da li je gotov i rizikujete da bude prepečen ili neravnomerno skuvan.“
Servirate meso odmah nakon završetka njegove pripreme
Mnogi misle da kada sklone biftek sa tiganja i stave ga na tanjir, da je on tada najbolji za konzumiranje, ali u stvari, to nije baš tako.
„Prva greška koju pravi većina novih kuvara je potcenjivanje koliko dugo morate da ostavite biftek da se odmori nakon što je spremljen“, kaže Džena Moran, profesionalna kuvarica i osnivačica digitalnog kulinarskog portala Whimsy and Spice.
Da biste zaista dobili najbolje od svakog sočnog, ukusnog zalogaja vašeg bifteka, naš savet je da budete malko strpljivi.
„Odmaranje bifteka 5 minuta omogućava da se svi njegovi sokovi slegnu, stvarajući divno sočno parče mesa. Ako ga isečete odmah nakon što je skuvan, sokovi neće stići do svakog kutka mesa i na kraju će ono biti suvo“, objašnjava Moran.
Izvor: Eat This, Not That
Naslovna fotografija: Andrei Iakhniuk / Shutterstock