Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Savršena vikend poslastica: Ovi sočni brauniji kriju jedan poseban sastojak zbog čega ćete ih posebno voleti

AUTOR: CityMagazine 05 Nov, 2022
Savršena vikend poslastica: Ovi sočni brauniji kriju jedan poseban sastojak zbog čega ćete ih posebno voleti

Iako povrće obično nije sastavni deo poslastica, postoji nekoliko sjajnih recepata za kolače sa tikvicama, pasuljem, šargarepom… Ipak, ovoga puta skrećemo vam pažnju na jedno drugo povrće, koje ne samo da je jako zdravo, već je i vrlo prijatnog slatkastog ukusa, što ga čini idealnim za razne slatke zalogaje.

U pitanju je batat, odnosno slatki kropmpir, koji ukusom i izgledom najviše podseća na kombinaciju običnog krompira i šargarepe. Ono što je najbolje u vezi sa njim jeste to što niko neće pretpostaviti da se bilo koje povrće nalazi u vašem kolaču, a sa druge strane on će u velikoj meri doprineti zdravom sastavu ove poslastice (batat je pun kalijuma i beta-karotena) i njenoj kremastoj i sočnoj teksturi.

Znamo da smo vam zagolicali maštu, zato odmah prelazimo na recept:

Brauni od slatkog krompira

Potrebno je:

  • pire krompir od batata (koristite 1 veći ili 2 manja)
  • 4 kašike bademovog putera
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašike kakao praha
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika višenamenskog brašna
  • prstohvat sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • seckana crna čokolada
Photo by Pushpak Dsilva on Unsplash

Priprema:

Krompir oljuštite, skuvajte dok ne omekša i napravite pire. Zatim zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

U prvoj činiji pomešajte pire krompir, bademov puter, ulje i vanilu.

U drugoj posudi pomešajte kašikom kakao, šećer, brašno, sodu bikarbonu i so. Polako dodajte sastojke u vlažne sastojke i mešajte na maloj brzini miksera. Na kraju kašikom umešajte komadiće čokolade (umereno, ne preterujte sa količinom).

Masu sipajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje ili premazali puterom. Ako želite, možete posuti komadiće čokolade po vrhu. Pecite oko 25 minuta i proverite čačkalicom da li je kolač pečen.

Ostavite da se ohladi pola sata, isecite na kocke i poslužite. Uživajte!

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Photo by Aneta Voborilova on Unsplash

Najčitanije

Ovo je 10 najlepših žena svih vremena po izboru običnih ljudi: Prvo mesto je baš iznenađenje

Da li se slažete sa njihovim izborom? Lepota nije nešto što se može izmeriti ili oceniti, ali ljudi iz nekog…

Najbrži test inteligencije ima samo 3 pitanja, a na njemu padne 83 odsto ljudi: Da li ste među njima?

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svetu, a potrebna su samo tri pitanja…

Konstrakta prošetala u najlepšoj zimskoj jakni inspirisanoj Jovankom Broz

Sinoć je održana revija “Jovanka u boji” pod pokroviteljstvom Tamare Vučić. U jednom od modela inspirisanim nekadašnjom prvom damom Jugoslavije…

Šeik koketirao sa brazilskom navijačicom, reakcija njegove supruge postala hit na mrežama

Tokom utakmice između Brazila i Švajcarske brazilska navijačica snimala je publiku, a u jednom trenutku šeik joj se nasmijao i…

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom…

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Najnovije - Gastro

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Nakon dve godine ponovo smo posetili Puberaj u Novom Sadu i više nego prijatno se iznenadili našavši ga u još…

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Želite da zadržite svoju trenutnu težinu tokom decembra i predstojećih praznika? Postoji nekoliko načina da to postignete, a pored detoks…

Street food: Thyme

Thyme („majčina dušica“) je street food dvadeset prvog veka baš kakav treba da bude. Kreativan i autentičan, lucidan i promišljen,…

Francuski baget dobio mesto na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine

Za mnoge je francuski baget odavno zaslužio mesto na večnoj listi hrane koja se ne može osporiti i za koju…

Najsmešniji i najtačniji recept za karbonaru: “Zbog struganih peta iz kesice Venecija tone od muke”

Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara, ali sastojci su toliko promenjeni da više nema veze…

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Budući da je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu, gledanje utakmica ovih dana je omiljena aktivnost većine ljudi širom planete. A…