8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira
Krompir je jedna od omiljenih namirnica od koje se mogu napraviti mnogi sjajni obroci. No, ljudi često prave greške kada ga skladište i pripremaju, zbog čega ne dobijaju od krompira najbolji mogući ukus u svojim jelima. Dva iskusna kuvara odlučila su da nam pomognu da ispravimo ove greške. Pročitajte u narednim redovima njihove korisne savete.
1. Krompir treba ispravno skladištiti
Krompir raste u zemlji pa je shodno tome najbolje držati ga na tamnom mestu. Sunčeva svetlost uzrokuje da krompir pozeleni. Zelena boja dolazi od solanina, koji može biti otrovan, kaže kuvar Bajron Haliburton.
Ako imate zeleni krompir, samo uklonite zelene delove i iskoristite ostatak, savetuje on.
2. Iskoristite krompir u roku od nedelju dana od kupovine
Kad se čuva u idealnim uslovima, krompir može stajati nekoliko nedelja, a možda i duže, ali Haliburton smatra da je kupljeni krompir najbolje iskoristiti u roku od nedelju dana.
Ako vam ostane duže i počne klijati, samo uklonite klice i iskoristite svoj krompir, piše N1.hr.
3. Ako ne stignete iskoristiti sav krompir, možete ga odložiti u zamrzivač
Ako imate više krompira, možete ga zamrznuti. Smrznuti krompir može trajati otprilike godinu dana, smatra Haliburton. On savetuje da krompir pre zamrzavanja iseckate i malo skuvate. “Tako će biti spremni za brzi ručak”, rekao je.
4. Oljušteni krompir držite u vodi dok ga ne odlučite pripremiti
Oljušteni krompir oksidira i može pocrniti ako se ostavi napolju, kaže kuvarica Palak Patel.
Kako biste sprečili da pocrni, oljušteni krompir stavite u vodu. Voda ispira skrob i sprečava pojavu crnila na krompiru.
5. Posolite krompir dok je još vruć
S obzirom na to da je bogat skrobom, krompiru treba više soli nego drugom povrću. Zato ga je važno soliti dok je još vruć, bez obzira na koji način ga pripremate. “Toplota pomaže apsorpciju soli u središnje delove krompira”, tvrdi Patel.
6. Kad pravite pire, krompir stavite u hladnu vodu pa kuvajte
Jedna od čestih grešaka je kad ljudi krompir stave u kipuću vodu, kaže Haliburton. Umesto toga, stavite krompir u hladnu i slanu vodu i tek onda počnite da ga kuvate. Dok se krompir kuva, zagrejte i mleko i buter koji ćete staviti unutra da biste napravili pire.
“Kad dođe vreme za magiju, svi sastojci treba da budu topli”, rekao je Haliburton.
7. Pomfrit pržite dvaput, ako želite da bude hrskaviji
Postoji trik da pomfrit bude savršeno hrskav, a to je dvostruko prženje. “To je najbolji način da krompir spolja bude hrskav, a unutra mekan i prozračan. Posolite ga odmah nakon drugog prženja”, kaže Patel.
8. Tajna savršeno pečenog krompira je – soda bikarbona
Da bi vam prženi krompir bio savršeno hrskav, pokušajte ih delimično skuhati u vodi u koju ste stavili pola kafene kašičice sode bikarbone, a onda ih stavite u rernu.
“Soda bikarbona razgrađuje pektin u krompiru, a skrob izvlači na površinu pa dobijete divno zapečen i hrskav krompir, kakav ne biste inače”, rekao je Haliburton.
Izvor: N1.hr
Naslovna fotografija: Polina Tankilevitch