• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

CityMagazine
21.11.2022. 2 min Gourmet

Krompir je jedna od omiljenih namirnica od koje se mogu napraviti mnogi sjajni obroci. No, ljudi često prave greške kada ga skladište i pripremaju, zbog čega ne dobijaju od krompira najbolji mogući ukus u svojim jelima. Dva iskusna kuvara odlučila su da nam pomognu da ispravimo ove greške. Pročitajte u narednim redovima njihove korisne savete.

1. Krompir treba ispravno skladištiti

Krompir raste u zemlji pa je shodno tome najbolje držati ga na tamnom mestu. Sunčeva svetlost uzrokuje da krompir pozeleni. Zelena boja dolazi od solanina, koji može biti otrovan, kaže kuvar Bajron Haliburton.

Ako imate zeleni krompir, samo uklonite zelene delove i iskoristite ostatak, savetuje on.

2. Iskoristite krompir u roku od nedelju dana od kupovine

Kad se čuva u idealnim uslovima, krompir može stajati nekoliko nedelja, a možda i duže, ali Haliburton smatra da je kupljeni krompir najbolje iskoristiti u roku od nedelju dana.

Ako vam ostane duže i počne klijati, samo uklonite klice i iskoristite svoj krompir, piše N1.hr.

3. Ako ne stignete iskoristiti sav krompir, možete ga odložiti u zamrzivač

Ako imate više krompira, možete ga zamrznuti. Smrznuti krompir može trajati otprilike godinu dana, smatra Haliburton. On savetuje da krompir pre zamrzavanja iseckate i malo skuvate. “Tako će biti spremni za brzi ručak”, rekao je.

4. Oljušteni krompir držite u vodi dok ga ne odlučite pripremiti

Oljušteni krompir oksidira i može pocrniti ako se ostavi napolju, kaže kuvarica Palak Patel.

Kako biste sprečili da pocrni, oljušteni krompir stavite u vodu. Voda ispira skrob i sprečava pojavu crnila na krompiru.

5. Posolite krompir dok je još vruć

S obzirom na to da je bogat skrobom, krompiru treba više soli nego drugom povrću. Zato ga je važno soliti dok je još vruć, bez obzira na koji način ga pripremate. “Toplota pomaže apsorpciju soli u središnje delove krompira”, tvrdi Patel.

6. Kad pravite pire, krompir stavite u hladnu vodu pa kuvajte

Jedna od čestih grešaka je kad ljudi krompir stave u kipuću vodu, kaže Haliburton. Umesto toga, stavite krompir u hladnu i slanu vodu i tek onda počnite da ga kuvate. Dok se krompir kuva, zagrejte i mleko i buter koji ćete staviti unutra da biste napravili pire.

“Kad dođe vreme za magiju, svi sastojci treba da budu topli”, rekao je Haliburton.

7. Pomfrit pržite dvaput, ako želite da bude hrskaviji

Postoji trik da pomfrit bude savršeno hrskav, a to je dvostruko prženje. “To je najbolji način da krompir spolja bude hrskav, a unutra mekan i prozračan. Posolite ga odmah nakon drugog prženja”, kaže Patel.

8. Tajna savršeno pečenog krompira je – soda bikarbona

Da bi vam prženi krompir bio savršeno hrskav, pokušajte ih delimično skuhati u vodi u koju ste stavili pola kafene kašičice sode bikarbone, a onda ih stavite u rernu.

“Soda bikarbona razgrađuje pektin u krompiru, a skrob izvlači na površinu pa dobijete divno zapečen i hrskav krompir, kakav ne biste inače”, rekao je Haliburton.

Izvor: N1.hr
Naslovna fotografija: Polina Tankilevitch

Oznake:

krompirkulinarski savetikuvanje

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

U ovom restoranu se služi najskuplji pomfrit na svetu: Evo koliko iznosi jedna porcija
Prethodni

U ovom restoranu se služi najskuplji pomfrit na svetu: Evo koliko iznosi jedna porcija

Napravite toblerone kod kuće: Ovom ukusu nećete moći da odolite
Sledeći

Napravite toblerone kod kuće: Ovom ukusu nećete moći da odolite

Sledeći
Napravite toblerone kod kuće: Ovom ukusu nećete moći da odolite
23.11.2022.

Napravite toblerone kod kuće: Ovom ukusu nećete moći da odolite

Prethodni
20.11.2022.

U ovom restoranu se služi najskuplji pomfrit na svetu: Evo koliko iznosi jedna porcija

U ovom restoranu se služi najskuplji pomfrit na svetu: Evo koliko iznosi jedna porcija

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine
    čedomir petrović
    Čedomir Petrović u seriji “Vruć vetar” je tumačio lik kog smo zaboravili – a čiji izum bi nam danas itekako dobro došao
    CityMagazine
    film
    Žarko Laušević i Branslav Lečić glume u ovom filmu, ali kad budete videli kako su potpisani na špici ništa vam neće biti jasno: Ostvarenje koje već 30 godina zabavlja filmofile
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖