Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

AUTOR: CityMagazine 21 Nov, 2022
8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Krompir je jedna od omiljenih namirnica od koje se mogu napraviti mnogi sjajni obroci. No, ljudi često prave greške kada ga skladište i pripremaju, zbog čega ne dobijaju od krompira najbolji mogući ukus u svojim jelima. Dva iskusna kuvara odlučila su da nam pomognu da ispravimo ove greške. Pročitajte u narednim redovima njihove korisne savete.

1. Krompir treba ispravno skladištiti

Krompir raste u zemlji pa je shodno tome najbolje držati ga na tamnom mestu. Sunčeva svetlost uzrokuje da krompir pozeleni. Zelena boja dolazi od solanina, koji može biti otrovan, kaže kuvar Bajron Haliburton.

Ako imate zeleni krompir, samo uklonite zelene delove i iskoristite ostatak, savetuje on.

2. Iskoristite krompir u roku od nedelju dana od kupovine

Kad se čuva u idealnim uslovima, krompir može stajati nekoliko nedelja, a možda i duže, ali Haliburton smatra da je kupljeni krompir najbolje iskoristiti u roku od nedelju dana.

Ako vam ostane duže i počne klijati, samo uklonite klice i iskoristite svoj krompir, piše N1.hr.

3. Ako ne stignete iskoristiti sav krompir, možete ga odložiti u zamrzivač

Ako imate više krompira, možete ga zamrznuti. Smrznuti krompir može trajati otprilike godinu dana, smatra Haliburton. On savetuje da krompir pre zamrzavanja iseckate i malo skuvate. “Tako će biti spremni za brzi ručak”, rekao je.

4. Oljušteni krompir držite u vodi dok ga ne odlučite pripremiti

Oljušteni krompir oksidira i može pocrniti ako se ostavi napolju, kaže kuvarica Palak Patel.

Kako biste sprečili da pocrni, oljušteni krompir stavite u vodu. Voda ispira skrob i sprečava pojavu crnila na krompiru.

5. Posolite krompir dok je još vruć

S obzirom na to da je bogat skrobom, krompiru treba više soli nego drugom povrću. Zato ga je važno soliti dok je još vruć, bez obzira na koji način ga pripremate. “Toplota pomaže apsorpciju soli u središnje delove krompira”, tvrdi Patel.

6. Kad pravite pire, krompir stavite u hladnu vodu pa kuvajte

Jedna od čestih grešaka je kad ljudi krompir stave u kipuću vodu, kaže Haliburton. Umesto toga, stavite krompir u hladnu i slanu vodu i tek onda počnite da ga kuvate. Dok se krompir kuva, zagrejte i mleko i buter koji ćete staviti unutra da biste napravili pire.

“Kad dođe vreme za magiju, svi sastojci treba da budu topli”, rekao je Haliburton.

7. Pomfrit pržite dvaput, ako želite da bude hrskaviji

Postoji trik da pomfrit bude savršeno hrskav, a to je dvostruko prženje. “To je najbolji način da krompir spolja bude hrskav, a unutra mekan i prozračan. Posolite ga odmah nakon drugog prženja”, kaže Patel.

8. Tajna savršeno pečenog krompira je – soda bikarbona

Da bi vam prženi krompir bio savršeno hrskav, pokušajte ih delimično skuhati u vodi u koju ste stavili pola kafene kašičice sode bikarbone, a onda ih stavite u rernu.

“Soda bikarbona razgrađuje pektin u krompiru, a skrob izvlači na površinu pa dobijete divno zapečen i hrskav krompir, kakav ne biste inače”, rekao je Haliburton.

Izvor: N1.hr
Naslovna fotografija: Polina Tankilevitch

Najčitanije

Najbrži test inteligencije ima samo 3 pitanja, a na njemu padne 83 odsto ljudi: Da li ste među njima?

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svetu, a potrebna su samo tri pitanja…

Konstrakta prošetala u najlepšoj zimskoj jakni inspirisanoj Jovankom Broz

Sinoć je održana revija “Jovanka u boji” pod pokroviteljstvom Tamare Vučić. U jednom od modela inspirisanim nekadašnjom prvom damom Jugoslavije…

Šeik koketirao sa brazilskom navijačicom, reakcija njegove supruge postala hit na mrežama

Tokom utakmice između Brazila i Švajcarske brazilska navijačica snimala je publiku, a u jednom trenutku šeik joj se nasmijao i…

Tamara Vučić u mini haljini na otvaranju revije “Jovanka u boji”

Revija “Jovaka u boji”, svejevrsni omaž Jovaki Broz, odžana je večeras u Palati Srbije, kao deo 50 Fashion Weeka. Čak…

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom…

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Najnovije - Gastro

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Nakon dve godine ponovo smo posetili Puberaj u Novom Sadu i više nego prijatno se iznenadili našavši ga u još…

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Želite da zadržite svoju trenutnu težinu tokom decembra i predstojećih praznika? Postoji nekoliko načina da to postignete, a pored detoks…

Street food: Thyme

Thyme („majčina dušica“) je street food dvadeset prvog veka baš kakav treba da bude. Kreativan i autentičan, lucidan i promišljen,…

Francuski baget dobio mesto na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine

Za mnoge je francuski baget odavno zaslužio mesto na večnoj listi hrane koja se ne može osporiti i za koju…

Najsmešniji i najtačniji recept za karbonaru: “Zbog struganih peta iz kesice Venecija tone od muke”

Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara, ali sastojci su toliko promenjeni da više nema veze…

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Budući da je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu, gledanje utakmica ovih dana je omiljena aktivnost većine ljudi širom planete. A…