“Bukvalno plaćate vazduh”: Italijanka otkrila trik kojim sladoledžije varaju turiste i 3 pravila kako da prepoznate najbolji sladoled
Italija je poznata po najboljem sladoledu, ali i njihove sladoledžije se čak služe sitnim prevarama kako bi obmanuli naivne turiste.
Snimak na kom turistički vodič iz Rima objašnjava sve cake i trikove za prepoznavanje pravog italijanskog sladoleda, odnosno gelata, postao je viralan na društvenim mrežama.
Kako izabrati dobar sladoled u Italiji – uputstva lokalnog vodiča iz Rima
“Kako da prepoznate dobar sladoled? Evo nekoliko pravila:
Prvo pravilo: posuda (kontejner) za sladoled.
Kontejner mora da bude ravan. Nekad imaju poklopac, pa vam čak ni ne pokažu sladoled.
Ako vidite velike “planine” sladoleda, šta oni zapravo pokušavaju da urade? Da vas impresioniraju.
Međutim, u realnosti oni umute taj sladoled, tako da naraste i ispuni se vazduhom, a tokom večeri opet splasne. Znači, bukvalno plaćate vazduh.
Obratite pažnju kada tražite jedan od ova tri ukusa
Sladoled od banane treba da bude bele boje, nikako žute jer ne jedemo koru. Znam da je očigledno, ali veliki broj ljudi misli da treba da bude žut.
Sladoled od pistaća treba da bude zemljano zagasite boje, a ne jarko zelene.
Sladoled od mente se pravi od ekstrakta mente, od kog dobijamo vrlo svetlu nijansu zelene, a ne fluorescentnu koja svetli u mraku.
Manje je više
Ako uđete u poslastičarnicu koja ima previše ukusa sladoleda – postoji jedna blizu Panteona sa 150 ukusa sladoleda – prosto je nemoguće da su domaće izrade. Moraju biti industrijski.
Ako uđete u poslastičarnicu i, recimo, jedan ukus je veštački – plavi sladoled. Ako je jedan veštak, svi su isti. Jer niko neće jedan veštački, a ostale domaće sladolede.
Sladoled ili gelato?
Po čemu se razlikuju sladoled i gelato?
Sladoled (ice cream) se pravi od šlaga (cream), a gelato od mleka (it. latte). Zbog toga se gelato brže topi od sladoleda, naročito po vrelom letnjem danu.