• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
ćevapi
Ćevapi, foto: Jasmin Brutus / Alamy / Alamy / Profimedia

Ćevapi: Da li znate koliko vrsta postoji i kako da ih razlikujete?

CityMagazine
08.04.2024. 2 min Gourmet

Taste atlas se često u poslednje vreme bavi hranom ovih prostora a sad su na red došli i ćevapi.

“Uprkos jasnom turskom poreklu, bosanski ćevapi su izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u zemlji. Obično se pripremaju od mlevene junetine ili mešavine mlevene junetine sa drugim mesom, poput teletine ili jagnjetine – začinjene mešavinom različitih začina; obično su to beli luk, so, biber, a ponekad i paprika ili ljuta crvena paprika”, objašnjavaju na Taste Atlasu.

Postoje 4 vrste bosanskih ćevapa, a u nastavku vam donosimo opis za svaku pojedinu vrstu.

Sarajevski ćevapi

Ova jedinstvena vrsta ćevapa potiče iz Sarajeva, pa otuda i naziv sarajevski ćevapi. Postoje različita mišljenja o korišćenju mesa za ove ćevape – neki ih rade isključivo s mlevenom junetinom, soli i biberom, dok drugi koriste kombinaciju mlevene junetine i ovčetine.

Sarajevski ćevapi se zadnjih godina uglavnom rade samo s mlevenom junetinom i solju. Nakon što je smesa pripremljena treba je ostaviti u frižideru 48 sati. Zatim se peku na žaru i tradicionalno poslužuju u somunu, sa seckanim crvenim lukom sa strane.

Travnički ćevapi

Ova vrsta ćevapa priprema se u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine i jagnjetine, uz dodatak soli, papra i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom supom koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine.

Hleb, lokalno nazvan pitica, umače se u supu pa se kratko peče na roštilju. Ispečeni ćevapi stavljaju se u piticu, a zatim se posipaju naseckanim lukom. Ovu varijantu ćevapa preporučuje se poslužiti sa jogurtom.

Banjalučki ćevapi

Iako se ostale varijante ćevapa rade u komadima, banjalučki ćevapi se razlikuju od svih ostalih jer se pripremaju kao mesna pločica koja se obično sastoji od četiri ćevapa povezana u niz. Obično se rade samo s mlevenom junetinom, solju i biberom, kao i sarajevski ćevapi, ali ponekad se u smesu dodaju i mlevena teletina i beli luk.

Nakon što su ispečeni banjalučki ćevapi se tradicionalno stavljaju u lepinju, a jelo se poslužuje s puno luka.

Tuzlanski ćevapi

Ova vrsta ćevapa dolazi iz Tuzle. Najčešće se prave od kombinacije mlevene ovčetine, junetine i jagnjetine (najčešće u razmeri 2:1:1), iako se negde pripremaju samo s junetinom. Meso se ručno meša te začini solju i biberom, a preporučljivo je smesu ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili celi dan pre pečenja.

Ovi ćevapi se peku na nauljenom roštilju, a kad su gotovi, obično se još jednom začine biberom. Tuzlanski ćevapi poslužuju se u tzv. lepini (bez nj), koja se prethodno potopi u bujon od goveđih kostiju zvanu poliv. Mladi luk ili sitno naseckani crveni luk tradicionalni su prilog.

Oznake:

ćevapi

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Ovakvu sarmu sigurno niste jeli: Isprobajte novi recept i od sada ćete samo ovako spremati vaše omiljeno jelo
Prethodni

Ovakvu sarmu sigurno niste jeli: Isprobajte novi recept i od sada ćete samo ovako spremati vaše omiljeno jelo

sir
Sledeći

Lekari su potvrdili, ovo je najzdraviji sir za nas: Često ga jedemo, i ima ga svuda

Sledeći
sir
09.04.2024.

Lekari su potvrdili, ovo je najzdraviji sir za nas: Često ga jedemo, i ima ga svuda

Prethodni
07.04.2024.

Ovakvu sarmu sigurno niste jeli: Isprobajte novi recept i od sada ćete samo ovako spremati vaše omiljeno jelo

Ovakvu sarmu sigurno niste jeli: Isprobajte novi recept i od sada ćete samo ovako spremati vaše omiljeno jelo

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖